Bu çalışmada, Ankara Piyasasından ve Aydın Y6resinden
sağlanan toplam 54 adet kuru incir 6rneği, mikotoksin çeşitleriyle kirlenme yönünden analiz edildi. Bireysel analiz sonuçlarlıldan bütün incir örneklerinin % 29.9 oranlılda mikotoksinlerle kidendiği anlaşılmıştır.
Farkır mikatoksin çeşitlerine göre kirlenme sTklrğ/l111laflatoksin (Aft.)
Bı % ii.I, Aft. Bı, Gı ve Gı çeşitlerinin her biri ~~ 3.7 ve okratoksin
A % 20.3 şeklinde değiştiği belirlenmiştir.
Kirlenmenin çeşitliliği yönünden yaprlan değerlendirmelerde örneklerin 12'sinde i çeşit (Aji. Bı veya okratoksin A), 2 sinde 2 çeşit (Aft.
Bb Bı ve Aft. Bı ve okratoksin A), 2 örnekde 3 çeşit (Alt. Bb Bı. Gı
veya G2) ve bir ömekde de 4 çeşit (Aft. Bb Bı. Gb Gı) mikotoksin varIrğıııa rastlanmıştır.
Küflenmiş incir örneklerinde mikatoksin çeşitlerine göre hesaplanan
ortalama kirlilik değerleri Aft. Bı 124 ppb, Aft. Bı 27 ppb. Aft. Gı 345
ppb, Aft. Gı
59 ppb ve okratoksin A 185 ppb düzeylerinde bulunmuştur.
Literatür kaynaklarda bildirilen değerlere, ulusal ve uluslararası
nitelikli tolerans limitlerine göre daha sık ve yüksek boyutlarda mikotoksinlerle kirlendiği anlaşrlan böyle incir ürününün sürekli tüketici durumda olan insanlar için ciddi sağirk sakmcaları yaratabileceği anlaşrlmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 |