Araştırma 21 OC ve 35 OC sıcaklıktakı iki kümeste yürütülmüş, Gout'a duyarlı (FG) ve dirençli (FN) iki Fayoumi hattı ile
cücelik geni taşıyan (dwWL) ve taşımayan (DWWL) iki Leghorn
hattı tavuk kullanılmıştır.
Araştırma boyunca canlı ağırlık, yem ve su tüketimi, yumurta
ağırlığı, yumurta kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı ve kırılma direnci
üzerine yüksek ısının etkisi incelenmiştir.
İncelemeler sonunda FN, FG, DWWL ve dwWL genotiplerinin
yetiştirildiği ortamın sıcaklığı 21 OC den 35 OC ye çıktığında yukarıdaki genotip sırasına göre canlı ağırlığın % 18.0, 12.4, 115 ve
3.9; yem tüketiminin % 53.0, 60.5,57.4 ve 35.1; yumurta ağırlığının % 7.8, 133, 145 ve 6.6; yumurta kabuk kalınlığının % 24.2,
33.3, 14.4 ve 2.3; kabuk ağırlığının % 29.6, 392, 26.7 ve 9.4 ve kırılma direncinin (dwWL hariç ) % 31.7. 39.8 ve 24.2 oranında
azaldığı, buna karşılık su tüketiminin aynı sıra ile %38.5, 61.6,
79.6 ve 84.1 oranında arttığı saptanmıştır. Incelenen özellikler bakımından çevre sıcaklık grupları ile genotip grupları arasındaki
farklar genellikle istatistik önemde bulunmuş (p < 0.05; p < 0.01)
ve cüce Leghorn hattının yüksek çevre sıcaklığına en dirençli olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 |