Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRKİYE'NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ

Year 1992, , 0 - 0, 01.01.1992
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001447

Abstract

Buçalışma kapsamında, i986- i989 yılları arasında ülkemizin
7 ayrı bölgesinde sürekli üretim yapan 25 ]em fabrikasından düzenli olarık
sağ/anan 302 adet karma yem ıe )iem hammaddesindeço,ğul mikatoksin analideri gerjek/e:tirildi. Kontrollu bir şekilde ince tabaka kromatografisi ve
fluorodansitometrik )iöntemler kullanılarak aflatoksinler (B i,B2,c i,c2) okratoksin ..1, patulin, sitrinin, 7-2 taksi" ve zearalenon yöniinden .yapı/an analizler sonucunda örneklerin % 31.65 sıklığında mikotoksinlerle kirlendiği
saptandı. Farklı mikotoksin çeşitlerine göre kirlenme sıklığının AFB i %
11.2, AFG1 % 1.98, AFG2 % 0.3 ve akratoksin ..1 % 18.2 şeklinde
değiştiği belirlendi.
Bir~ysel analizler sonuçları esas alınmak suretiyle yapılan değerlendirmelerde mikotoksin çeşidine göre en düşük ve en yüksek kirlilik değerleri AF B ı
1-80 ppb, AFG1
ıo-150 ppb, AFGz I-ISO ppb Vr! okratoksİn A 4-150
ppb arasında bulundu. Mikotoksin çeşidine göre ortalama kirlilik düz~yleri de
AFBı 27.93 ppb, AFG1 15.57 ppb, AFGz 33.0 ppb ve akratoksin
A 48.87 ppb olarak hesaplt ndı.
Analitik bulguların yok yönlü olarak değerlendirilmesi sonücunda, kü/lenme ve kirlenme olgularının ülkemizde hütün bölgelerde, yıllardır ve her mevsimde mrydana gelebildiği anlaşıldı. Literatür kaynaklarda bildirilen değerlere,
ulusal ve uluslararası nitelikli yasal kontrol limitlerine göre daha sık ve yüksek
boyutlarda mikotoksinlerle kirlendiği ortaya çıkan böyle .yem ve yem hammaddelerinin sürekli olarak hfl.-yoanbeslemede kullanılması halinde hayvansc.! üretimde ô'nemli ekonomik kayıplara ,yol açabileceği, insan ve hayvan sağlığına
yönelik çok JönIii toksisite riskinin söz konusu olabileCl'ği anlaşıldı.

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Year 1992, , 0 - 0, 01.01.1992
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001447

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

Nazım Özkazanç

Publication Date January 1, 1992
Published in Issue Year 1992

Cite

APA Özkazanç, N. (1992). TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 39(01.02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001447
AMA Özkazanç N. TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1992;39(01.02). doi:10.1501/Vetfak_0000001447
Chicago Özkazanç, Nazım. “TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39, no. 01.02 (January 1992). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001447.
EndNote Özkazanç N (January 1, 1992) TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39 01.02
IEEE N. Özkazanç, “TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 39, no. 01.02, 1992, doi: 10.1501/Vetfak_0000001447.
ISNAD Özkazanç, Nazım. “TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 39/01.02 (January 1992). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001447.
JAMA Özkazanç N. TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1992;39. doi:10.1501/Vetfak_0000001447.
MLA Özkazanç, Nazım. “TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 39, no. 01.02, 1992, doi:10.1501/Vetfak_0000001447.
Vancouver Özkazanç N. TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK BÖLGELERİNDE ÜRETİLEN KARMA YEM VE YEM HAMMADDELERİNİN MİKOTOKSİNLERLE KİRLENME DURUMUNUN İNCELENMESİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1992;39(01.02).