Bu araştırma, yer ve kafes sistemlerinde yetiştirilen etlik piliçlerin bazı biyokimyasal parametreler, kemik kalitesi ve Musculus pectoralis pH düzeyleri bakımından eş zamanlı olarak karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Araştırmanın hayvan materyalini her yetiştirme sisteminden büyüme periyodunun 32. gününde seçilen sabit canlı ağırlıktaki 30 etlik piliç oluşturdu. Her sistemdeki piliçlerin tamamı 25.000 kapasiteli 6 farklı sürüden seçildi. Piliçler boyun uçurma yöntemi ile kesildi; kanları özel tüplere alındı. Kesimi takiben göğüs kasının pH’sı on dakika sonunda ölçüldü. Kemikler etlerinden soyuldu, fiziksel özellikleri ve mineral düzeyleri bakımından incelendi. Kafes sisteminde yetiştirilen etlik piliçlerde serum glukoz, çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL kolesterol) ve ürik asit düzeyi önemli ölçüde arttı (P<0.05). Serum total kolesterol, trigliserit ve protein düzeyleri ile alkalen fosfataz ve kreatin kinaz enzim aktivitelerinde önemli farklılık tespit edilmedi (P>0.05). Tibio-tarsal ve femur kemiklerinde kül düzeyi, kafes sisteminde yetiştirilen piliçlerde düşük bulundu (P<0.05). Tibia ve femur ağırlık, boy ve en değerleri gruplar arasında benzerdi (P>0.05). Kafes sisteminde göğüs kası pH düzeyi yer sisteminden önemli derecede yüksekti (P<0.01). Sonuç olarak, kafes sisteminin etlik piliçlerde kan parametreleri, kemik kalitesi ve göğüs kası pH’sını olumsuz etkilediği tespit edildi
This study was conducted to investigate simultaneously compare floor with cage housing systems in terms of some blood parameters, bone quality and pH level of Musculus pectoralis in broilers. The animal material of the study was consisted of a total of 30 broilers per housing system, having stable live weight, were selected on 32nd day of growing period. All broilers per system were choosen at six different flocks having 25.000 capacities. The chickens were slaughtered via beheading method and blood samples were collected into special tubes. The pH level of breast muscle was measured within ten minutes later following the slaughter. Bones were eviscerated from meat and analyzed in terms of physical properties and mineral levels. Serum glucose, verylow-density lipoprotein (VLDL cholesterol) and uric acid levels increased in broilers reared by cage housing systems (P<0.05). There were not any significant differences at serum total cholesterol, triglyceride, protein level and enzyme activities of alkaline phosphatase and creatine kinase (P>0.05). Ash ratios of tibio-tarsal and femora bones were lower in cage housing system (P<0.05). Dimensions and weights of tibia and femora bones were observed to have similar values between groups (P>0.05). pH levels of breast muscle was significantly higher in cage housing systems than floor system (P<0.01). Consequently, cage housing system was negatively affected on broiler’s blood parameters, bone quality and pH level of breast muscle
Other ID | JA58NG96TB |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016Volume: 63 Issue: 3 |