Bu araştırma, Tuj koyunlarında meme özellikleri ve sütün kimyasal kompozisyonuna laktasyon evresi, laktasyon sırası ve meme tipinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Laktasyon evresinin meme çevresi, meme derinliği, meme alt ve üst yüksekliği ile meme genişliğine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.01, P<0.001). Laktasyon sırasının meme ölçüleri ve sütün kimyasal kompozisyonuna etkisi ve meme tipinin sütün kimyasal kompozisyonuna etkisi istatistiki olarak önemsiz tespit edilmiştir (P>0.05). Meme tipinin meme genişliğine etkisi ise istatistiki olarak önemli olmuştur (P<0.05). Laktasyon evresinin sütteki yağ, yağsız kuru madde, yoğunluk, laktoz ve minerale olan etkisi istatistiki olarak önemli tespit edilmiştir (P<0.05, P<0.001). Laktasyonun 70 ve 100. günlerinde meme çevresinin; meme derinliği (0.41 ve 0.52), meme genişliği (0.62 ve 0.68) ve meme çapı (0.62 ve 0.68), meme derinliğinin; meme çapı (0.42 ve 0.42) ve meme genişliği (0.53 ve 0.54) ile meme uzunluğu ve meme çapı (0.37 ve 0.37); meme çapı ve meme genişliği (0.42 ve 0.42); meme alt yüksekliği ve meme üst yüksekliği (0.49 ve 0.49); meme üst yüksekliği ve meme genişliği (0.37 ve 0.36) arasında önemli derecede pozitif yönde korelasyonlar belirlenmiştir (P<0.05, P<0.01, P<0.001). Laktasyonun 70 ve 100. günlerinde en güçlü pozitif korelasyonlar yağsız kuru madde ile yoğunluk (0.92 ve 0.96), yağsız kuru madde ile laktoz (0.95 ve 0.96) ve yağsız kuru madde ile mineral (0.98 ve 0.99) arasında tespit edilmiştir. Sonuç olarak, laktasyon evresinin bazı meme özellikleri ve sütün kimyasal kompozisyonuna etkisinin olduğu ve koyun yetiştirmede dikkate alınması gerektiği önemi ortaya çıkmıştır
Kimyasal kompozisyon laktasyon dönemi laktasyon sırası meme özellikleri meme tipi Tuj koyunu
The present study was undertaken to assess the influences of lactation stage, lactation order, and udder types on udder traits and chemical composition of milk in Tuj sheep. Udder circumference (UC), udder depth (UD), udder bottom height (UBH), udder upper height (UUH) and udder width (UW) were significantly affected by lactation stage (P<0.01, P<0.001). The effects of lactation order on udder measurements and chemical composition of milk and a udder type on chemical composition of milk were found to be not significant (P>0.05). UW was significantly affected by udder type (P<0.05). Fat, solid non fat (SNF), density, lactose and mineral was significantly affected by lactation stage (P<0.05, P<0.001). Significant positive correlations (P<0.05, P<0.01, P<0.001) were established between UC with each of UD (0.41 and 0.52), UW (0.62 and 0.68) and teat diameter (TD) (0.35 and 0.40) and between UD with each of TD (0.42 and 0.41) and UW (0.53 and 0.54) and also between teat length (TL) and TD (0.37 and 0.37); TD and UW (0.42 and 0.42); UBH and UUH (0.49 and 0.49); UUH and UW (0.37 and 0.36) at the 70 and 100 days of the lactation. The strongest positive correlations were found between SNF with each of density (0.92 and 0.96), lactose (0.95 and 0.96), and mineral (0.98 and 0.99) at the 70 and 100 days of the lactation. The results of the study indicate that the influence of lactation stage on some udder traits and chemical composition of milk are very important and ought to be taken in to account in sheep breeding
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA66EE67MU |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015Volume: 62 Issue: 4 |