This study aims to determine the presence of Salmonella in naturally contaminated grade A eggs by the standard culture method International Organization for Standardization Method 6579 (ISO) and a specific real-time PCR system (LightCycler PCR-LCPCR) to complement ISO. A total of 1635 eggs pooled into 101 samples were randomly collected within one year period from 20 different retail markets in Bursa, Turkey, carrying eggs of 16 large egg producers/suppliers of 5 cities with intensive layer production. Preparation of the egg and shell for analyses, Salmonella isolations and identifications, and detections were performed according to ISO 6887-4:2003, ISO 6579 and LCPCR, respectively. Overall Salmonella detection rate by ISO and LCPCR were 15.8 % (16/101) and 46.5 % (47/101), respectively. Out of 101 inner parts, Salmonella was detected in 11 (10.9 %) samples by ISO, and in 31 (30.7 %) samples by LCPCR. Six of 101 shell samples (5.9 %) were found to harbor Salmonella by ISO, while 18 (17.8 %) shells were positive by LCPCR. All isolates were determined as Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis. These findings indicate considerably high Salmonella contamination in retail grade A eggs. This should be under routine monitoring by rapid methods such as PCR, complemented by standard culture to evaluate and assess the significance of risk for public health
Bu çalışmada doğal kontamine A sınıfı yumurtalarda Salmonella varlığının ISO 6579 standart kültür metodu ve bu metodun spesifik gerçek zamanlı bir PCR sistemi (LightCycler PCR-LCPCR) ile desteklenmesini belirlemek amaçlanmıştır. Bursa’da 20 farklı perakende marketten 1 yıl süresince, yoğun yumurta üretimi olan 3 bölge (Ege, Marmara, Orta Anadolu)’nin büyük üretici/tedarikçisi olan 16 farklı firmaya ait 101 birleştirilmiş, toplam 1635 adet yumurta rastgele olarak örneklendi. Yumurtaların analize hazırlanması, Salmonella izolasyonu ile identifikasyonu ve deteksiyonu sırasıyla ISO 6887-4:2003, ISO 6579’a göre ve LCPCR ile yapıldı. Yumurtalarda genel Salmonella deteksiyon oranları ISO ve LCPCR ile sırası ile %15.8 (16/101) ve % 46.5 (47/101) olarak belirlendi. Yüzbir iç örneğinin ISO ile 11’inde (% 10.9), LCPCR ile 31’inde (% 30.7) Salmonella saptandı. Kabuk örneklerinden 6’sında (% 5.9) ISO ile Salmonella bulunurken, 18’i (17.8 %) LCPCR ile pozitif olarak tespit edildi. Tüm izolatların Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis olduğu belirlendi. Bu bulgular perakende A sınıfı yumurtalarda Salmonella kontaminasyonunun oldukça yüksek olduğunu ve bu durumun halk sağlığı açısından önemini belirlemek ve değerlendirebilmek için standart kültür metodu ile desteklenen PCR gibi hızlı bir metotla rutin olarak izlenmesi gerektiğini göstermektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA28NT95YD |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015Volume: 62 Issue: 2 |