Bu çalışmada farklı kaynaklardan (sığır-koyun kıyma ve dışkısı, süt, silaj) Listeria türlerinin varlığının saptanması ve bu kaynaklardan elde edilen izolatlar ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından temin edilen insan kaynaklı L. monocytogenes izolatlarının Rep-PCR tekniği ile genotiplendirilmesi amaçlandı. Çalışmada Aralık 2008-Mayıs 2009 tarihleri arasında toplam 350 örnek konvansiyonel yöntemler ve immunomanyetik separasyon metodu ile Listeria spp. yönünden incelendi. İzolatların identifikasyonu Microbact 12L Listeria identifikasyon kiti (Oxoid, MB1128A) ile yapıldı ve L. monocytogenes izolatlarını doğrulamak için PCR yöntemi kullanıldı. Listeria türleri, 50 sığır dışkı, 50 koyun dışkı, 25 sığır kıyma ve 25 koyun kıyma örneğinden sırasıyla % 22, % 10, % 48, % 16 oranında izole edildi. İncelenen koyun ve sığır sütleri, tank sütü örnekleri ile silaj örneklerinden Listeria türleri izole edilemedi. Toplamda 32 Listeria spp. izolatı elde edildi. Bu izolatların 12’si L. monocytogenes, 12’si L. innocua, 6’sı L. grayi, 2’si L. welshimeri olarak identifiye edildi. Rep-PCR profillerine göre, Listeria türleri A, B, C olarak dizayn edilen 3 farklı genotipik gruba ayrıldı. Gruplar içerisindeki aynı türlerin % 90-99 oranında genetik benzerlik gösterdiği tespit edildi. İnsan, kıyma, sığır-koyun dışkı örneklerinden izole edilen L. monocytogenes suşları arasında yüksek düzeyde genotipik yakınlık saptandı. Bu sonuçlar gıda kaynaklı zoonoz bir patojen olan Listeria türlerinin önemini ortaya koymaktadır
The aim of this study was to determine the presence of Listeria spp. from different sources (beef and sheep minced meat, feces, milk and silage), and perform the genotyping of Listeria spp. strains isolated from these sources and L. monocytogenes isolates obtained from Erciyes University, Faculty of Medicine, Department of Microbiology by Rep-PCR using the DiversiLab system. A total of 350 samples were examined for the presence of Listeria spp. by conventional culture method and immunomagnetic separation method, between December 2008 and May 2009. Identification of obtained isolates was made with Microbact 12L Listeria identification test kit (Oxoid, MB1128A) and PCR was used to confirm the L. monocytogenes isolates. Listeria spp. were isolated from 22%, 10%, 48% and 16% of 50 cattle feces, 50 sheep feces, 25 beef minced meat and 25 sheep minced meat samples respectively. No Listeria spp. were obtained from the sheep and cow’s milks, bulk tank milks and silage samples examined. In total, 32 Listeria spp. isolates were obtained. Of these isolates, 12 were identified as L. monocytogenes, 12 as L. innocua, 6 as L. grayi and 2 as L. welshimeri. Listeria species were divided into three different genotypic groups designated as A, B, C by Rep-PCR profiles. The same species in the groups were detected as genetically similar at a ratio of 90-99 %. High level genotypic relations were determined among the L. monocytogenes strains isolated from cattle-sheep feces, minced meat and human samples. The results reveal the importance of Listeria spp. as a foodborne pathogen, possessing zoonotic potential
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA83PS73TU |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 59 Issue: 3 |