Çalışma, Bursa ilindeki farklı perakende satış yerlerinden satın alınan 50 adet kefir örneğinin mikrobiyolojik kalitesini ve bazı kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. İncelenen örneklerde laktobasil, laktokok, enterokok, enterobakteri, Staphylococcus aureus ve maya sayıları sırasıyla ortalama 3.6x107 kob/ml, 1.8x108 kob/ml, 4.8x104 kob/ml, 7.3x103 kob/ml, 2.4x102 kob/ml ve 7.7x104 kob/ml olarak belirlendi. 50 kefir örneğinden 26’sının <0.30 MPN/ml düzeyinde, buna karşılık 5 örneğin >110 MPN/ml seviyelerinde koliform bakterileri içerdiği tespit edildi. Kalan 19 örnekte ise, ortalama bakteri sayısı 5.3 MPN/ml’ydi. Örneklerin 11’inden (% 22) Escherichia coli izole edildi. Kefir örneklerinde pH değerleri 3.9 ve 4.7 arasında değişirken; ortalama asitlik, yağ ve kurumadde içeriklerinin sırasıyla %0.8 L.A., %2.3 ve %11.3 olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, mikrobiyolojik bulgular kefir örneklerinin önemli bakteriyel patojenler arasında yer alan E. coli ve S. aureus gibi mikroorganizmalarla kontamine olduğunu ve dolayısıyla tüketiciye yönelik olası sağlık risklerini ortaya koydu
This study was conducted to determine of microbiological quality and some chemical characteristics of 50 kefir samples purchased from different retail markets in Bursa province. In the samples investigated, the mean numbers of lactobacilli, lactococci, enterococci, Enterobacteriacea, Staphylococcus aureus and yeast were determined as 3.6x107 cfu/ml, 1.8x108 cfu/ml, 4.8x104 cfu/ml, 7.3x103 cfu/ml, 2.4x102 cfu/ml and 7.7x104 cfu/ml, respectively. 26 of 50 kefir samples were found to have <0.30 MPN/ml of total coliform while 5 samples had numbers of >110 MPN/ml. For remaining 19 samples, the average bacteria count was 5.3 MPN/ml. Escherichia coli was isolated from 11 (22%) of the samples. Mean acidity, fat and dry matter contents of kefir samples were found as 0.8 L.A.%, 2.3 % and 11.3 %, respectively, while the pH values varied between 3.9 and 4.7. Consequently, the microbiological findings showed the contamination of kefir samples with microorganisms including E. coli and S. aureus, well known as a remarkable bacterial pathogens, and thus possible health risks for consumers
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA64GG29MB |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 59 Issue: 3 |