The aim of this study was to investigate the effects of olive leaf extract (OLE) on in vitro fermentation of a 50 : 50 forage : concentrate diet using the rumen simulation technique (RUSITEC) and to compare its effects with monensin addition. The Rusitec system consisted of eight vessels: two received 150 mg of olive leaf extract (OLE-H) daily, two received 15 mg of olive leaf extract (OLE-L), two received 5 mg of monensin (MON, positive control), and two received no additives (CTR). After an adaptation period of 7 days, the main fermentation parameters were determined for seven consecutive days. There were no significant differences between treatments either in pH or in organic matter degradability. MON significantly increased (p < 0.05) propionate production and significantly reduced (p < 0.05) acetate and butyrate productions, acetate to propionate ratio, total protozoa count and NH3-N concentration. Compared to CTR, the addition of both concentrations of OLE significantly increased (p < 0.05) total volatile fatty acid (VFA) and propionate productions. However, OLE-H decreased (p < 0.05) butyrate production and total protozoa count. Based on results from this study, it is reasonable to conclude that olive leaf extract exerted beneficial effects on some fermentation parameters in the rumen-simulating semi-continuous culture system, which may improve fermentation efficiency in the rumen
Bu araştırmada rumen simulasyon tekniği (RUSITEC) kullanılarak zeytin yaprağı ekstraktının % 50 kaba yem % 50 konsantre yemden oluşan bir rasyonun in vitro fermantasyonu üzerine etkilerinin araştırılması ve bu etkilerin monensinin etkileri ile karşılaştırılması amaçlandı. Rusitec sistemde 8 fermenter kullanıldı: Bunlardan ilk ikisine günlük 150 mg (OLE-H), diğer ikisine ise günlük 15 mg (OLE-L) zeytin yaprağı ekstraktı ilave edildi. Kalan 4 fermenterden ikisine günlük 5 mg monensin (MON, pozitif kontrol) ilavesi yapılırken, son iki fermentere hiçbir ilave yapılmayıp kontrol (CTR) olarak kullanıldı. Yedi günlük adaptasyon fazından sonra, 7 gün boyunca temel fermantasyon parametreleri belirlendi. Deneme grupları arasında pH ve organik madde sindirilebilirliği açısından istatistiksel bir farklılık bulunmadı. MON propiyonat üretimini istatistiksel olarak belirgin bir şekilde artırırken (p < 0,05), asetat ve bütirat üretimleri, asetatın propiyonata oranı, protozoon sayısı ve NH3-N konsantrasyonunu belirgin bir şekilde azalttı (p < 0,05). CTR ile karşılaştırıldığında, OLE’nin her iki konsantrasyonu da toplam uçucu yağ asidi (UYA) ve propiyonat üretimlerini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırdı (p < 0,05). Ancak OLE-H bütirat üretimi ve toplam protozoon sayısını azalttı (p < 0,05). Bu araştırmanın sonuçlarına dayanarak zeytin yaprağı ekstraktının yarı-sürekli rumen simulasyon kültür sisteminde bazı fermantasyon parametreleri üzerinde olumlu etkiler oluşturduğunu, dolayısıyla rumendeki fermantasyon verimliliğini artırabileceğini söyleyebiliriz
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA96FK68VZ |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Publication Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012Volume: 59 Issue: 1 |
Bibtex | @letter to editor { auvfd555865, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara University}, year = {2012}, volume = {59}, number = {1}, pages = {17 - 21}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002495}, title = {Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC)}, key = {cite}, author = {Özturk, Hakan and Demırtas, Ahu and Salgırlı, Yasemin and Pekcan, Mert and Emre, Bahri and Fıdancı, Ulvi Reha} } |
APA | Özturk, H. , Demırtas, A. , Salgırlı, Y. , Pekcan, M. , Emre, B. & Fıdancı, U. R. (2012). Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC) . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 59 (1) , 17-21 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002495 |
MLA | Özturk, H. , Demırtas, A. , Salgırlı, Y. , Pekcan, M. , Emre, B. , Fıdancı, U. R. "Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC)" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 (2012 ): 17-21 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/en/pub/issue/44728/555865> |
Chicago | Özturk, H. , Demırtas, A. , Salgırlı, Y. , Pekcan, M. , Emre, B. , Fıdancı, U. R. "Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC)". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 (2012 ): 17-21 |
RIS | TY - JOUR T1 - Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC) AU - HakanÖzturk, AhuDemırtas, YaseminSalgırlı, MertPekcan, BahriEmre, Ulvi RehaFıdancı Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002495 DO - 10.1501/Vetfak_0000002495 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 17 EP - 21 VL - 59 IS - 1 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002495 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002495 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC) %A Hakan Özturk , Ahu Demırtas , Yasemin Salgırlı , Mert Pekcan , Bahri Emre , Ulvi Reha Fıdancı %T Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC) %D 2012 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 59 %N 1 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002495 %U 10.1501/Vetfak_0000002495 |
ISNAD | Özturk, Hakan , Demırtas, Ahu , Salgırlı, Yasemin , Pekcan, Mert , Emre, Bahri , Fıdancı, Ulvi Reha . "Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC)". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 59 / 1 (March 2012): 17-21 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002495 |
AMA | Özturk H. , Demırtas A. , Salgırlı Y. , Pekcan M. , Emre B. , Fıdancı U. R. Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC). Ankara Univ Vet Fak Derg. 2012; 59(1): 17-21. |
Vancouver | Özturk H. , Demırtas A. , Salgırlı Y. , Pekcan M. , Emre B. , Fıdancı U. R. Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 59(1): 17-21. |
IEEE | H. Özturk , A. Demırtas , Y. Salgırlı , M. Pekcan , B. Emre and U. R. Fıdancı , "Effects of olive leaf extract on rumen microbial fermentation in in vitro semi-continuous culture system (RUSITEC)", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 59, no. 1, pp. 17-21, Mar. 2012, doi:10.1501/Vetfak_0000002495 |