This study was carried out to determine the standard times on the cattle slaughter stages using the data that have been obtained as a conclusion of time study and measurements applied on 6 beef slaughter plants which are owned by the private sector and to investigate the cattle slaughtering line efficiencies, average labour productivities in carcass/man-hour and their unproductive times elapsed in these slaughterhouses taken under the scope of the research in Turkey, as comparative. The materials of the research comprised the primary data obtained from questionnaire surveys and the time measurements related to work study applications at the cattle slaughtering line in 6 private sector meat industry enterprises. At the assessment of the obtained data, the actual cattle slaughter times measured by chronometer each of the enterprises slaughter stages were converted to the basic and standard times, by using time study analysis. As a result of the research, the average labour productivities at the slaughterhouses which classified A, B, C, D, E, F were calculated as 1.47, 1.85, 1.46, 1.51, 1.19 and 1.21 carcass/man-hour respectively. On the other hand, the average exit velocity from slaughtering of the beef carcasses were measured 61.08, 80.50, 176.57, 72.76, 264.38 and 118.75 seconds, the quantity of carcass production on the slaughtering line per hour were 44.21, 38.88, 11.74, 37.83, 8.35 and 19.34 pieces and practical slaughtering capacity at the private sector slaughterhouses were 331.6, 291.6, 88.0, 283.7, 62.7 and 145.1 head/day respectively. Furthermore, under this study realized at the slaughtering line of cattle in these slaughterhouses, the standard cattle slaughtering time were determined as 10.14,48, 9.11,01, 12.52,31, 12.14,64, 17.47,83 and 10.57,11 min/sec respectively
Bu araştırmada, Türkiye’de faaliyet gösteren özel sektöre ait 6 adet sığır kesimhanesinde uygulanan zaman etüdü ve ölçümler sonucunda elde edilen veriler kullanılarak sığır kesim aşamalarındaki standart zamanların tespit edilmesi ve araştırma kapsamına alınan mezbahalarda; sığır kesim hattı etkinlikleri, karkas/adam-saat cinsinden ortalama işgücü verimlilikleri ve verimsiz geçen sürelerin karşılaştırmalı olarak ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, özel sektöre ait 6 adet et sanayi işletmesinden, anket yoluyla ve iş ölçüm tekniklerinden zaman etüdünün sığır kesim hattında uygulanması sonucunda elde edilen veriler oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde, zaman etüdü analiz yöntemi kullanılarak her işletme için kesim aşamalarında kronometre vasıtasıyla ölçülen fiili sığır kesim zamanları, temel ve standart zamanlara dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, A, B, C, D, E ve F olarak sınıflandırılan mezbahalarda ortalama işgücü verimlilikleri sırasıyla 1.47, 1.85, 1.46, 1.51, 1.19 ve 1.21 karkas/adam-saat olarak hesaplanmıştır. Diğer taraftan, sığır karkaslarının kesimden ortalama çıkış hızı bahsedildikleri sıra ile 61.08, 80.50, 176.57, 72.76, 264.38 ve 118.75 saniye, kesim hattında saatte üretilen karkas miktarı 44.21, 38.88, 11.74, 37.83, 8.35 ve 19.34 adet ve pratik kesim kapasitesi 331.6, 291.6, 88.0, 283.7, 62.7 ve 145.1 baş/gün olarak tespit edilmiştir. Mezbahaların sığır kesim hattında gerçekleştirilen bu çalışmada, standart sığır kesim zamanı sırasıyla 10.14,48, 9.11,01, 12.52,31, 12.14,64, 17.47,83 ve 10.57,11 dak/s olarak belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA85SP68RV |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010Volume: 57 Issue: 2 |