The objective of this research was to determine the effects of rearing season and region on performanceof commcrcia broilers. Data coming from 1430 commercia broiler /loeks kept on 298 broiler production units were collected in sixteenmonths of time from April 1999 to October 2000. Liveability(L), feed eonversionratio (FCR), live weight (LW) and EuropeanEfficiency Factor (EEF) were used as a guantitativeEEF figures for all /locks were 89.71; 1762.70; i .907 and 193.73 respectively. Despite very similar genetic backgrounds, there werestatistically significant differences between /lock performances(p
Broiler european effieiency factor feed conversion ratio liveability live-weight region season
: Bu araştırma ticari koşullarda üretilen etlik piliçlerde büyütme mevsimi ve yörenin verim özellikleri üzerine etkilerini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Nisan 1999 - Ekim 2000 tarihleri arasında 298 kümeste üretilen 1430 sürü üzerinde
yürütülmüştür. Broiler verimliliğinin ölçüsü olarak yaşama gücü (YG), yemden yararlanma oranı (YYO), canlı ağırlık (CA) ve broiler verimlilik indeksi (BVİ) kullanılmıştır. Tüm sürüler için hesaplanan ortalama YG (%), CA(g), YYO (kg/kg) ve BVİ değerleri
sırasıyla 89.71; 1762.70; 1.907 ve i93.73 olarak hesaplanmıştır. Verim özellikleri açısından benzer genetik potansiyele sahip
olmalarına karşın, sürü performansları arasında önemli (pMudumu, Bolu, Dörtdivan, Sakarya, Ankara ve Eskişehir yöreleri için sırasıyla 181.4; 218.3; 208.5; 217.7; 224.7 ve 216.3 (polarak bulunmuştur. İncelenen tüm verim özelliklerinde en düşük değerler yaz mevsiminde büyütülen sürülerden elde edilmiştir.
Araştırma sonucunda büyütme mevsimi ve yörenin verim özellikleri üzerine önemli bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.)
)>
Broiler broiler verimlilik indeksi canlı ağırlık mevsim yaşama gücü yemden yararlanma oranı yöre
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004Volume: 51 Issue: 2 |