Yiyecek olarak kullan^lan bütün bitkilerde hemen daima bulunan fi- tin asidi beslenmede önemli bir promlem te ^kil eder. Bu madde mine- ral elementlerin barsak kanal^ndan ernilmesini azalt^r. Fitin asidi, inositol'ün bir hekzafosfat ^d^r. Fitin asidi için bir çok formül ileri sü- rülmü^se de bunlar^n hiç bir kesin olarak kabul edilmemi^tir. Bu maddenin bitkilerde türlü ^ ekillerde bulundu^u tahmin edilmektedir.
Fitin asidi bitkilerde çe^itli miktarlarda bulunur.osfor'un % 45-85 inan Phytat ^eklinde bulundu^u tesbit edilmi^tir. Çillenen tohumlarda Phytat bile^ imleri, Phytaz fermentleriyle parçalanarak fosfor ve ino- sitole ayr^l^r. Çillenen tah^l ve baklagiller danelerinde 12 gün sonunda Phytat-fosfor miktan 1/3 oran^nda azal^r. S. Rapoport (J. Biol. Chem. 35, 403 (1940) kaplumba^ a ve civcivlerin eritositlerindeki münhal or- ganik fosforun yar^s^n^n Phytin-fosfor halinde bulundu ^unu bildir- mi^ tir.
Yiyecek olarak kullan^lan bütün bitkilerde hemen daima bulunan fi- tin asidi beslenmede önemli bir promlem te ^kil eder. Bu madde mine- ral elementlerin barsak kanal^ndan ernilmesini azalt^r. Fitin asidi, inositol'ün bir hekzafosfat ^d^r. Fitin asidi için bir çok formül ileri sü- rülmü^se de bunlar^n hiç bir kesin olarak kabul edilmemi^tir. Bu maddenin bitkilerde türlü ^ ekillerde bulundu^u tahmin edilmektedir.
Fitin asidi bitkilerde çe^itli miktarlarda bulunur. Tah^llardaki tekmil fosforun % 40-90, baklagillerde % 5-72, meyvelerde 90 0-16, kök sebze- lerde % 0-31, yumrularda % 5-23 ünü fitin asidi te ^kil eder. K^rk çe-• ^ it m^s^r soyunda yap^lan bir çal^^ mada tekmil fosfor'un % 45-85 inan Phytat ^eklinde bulundu^u tesbit edilmi^tir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1956 |
Published in Issue | Year 1956Volume: 3 Issue: 03.04 |