Bu araştırma, kafeste besknC'n Nl'\\'haırıps!ıire tavuklarında, rasyondaki cncrji
miktarının karaciğC'r yağlanmas! üurine nC' bi\'irnde C'tkili olduğunu vC' karaciğcrin parenşim dokusunda yağ birikimi l.'akınıından ne gibi değişiklikler meydana getirdiğini saptamak
amacıyla yapılmıştır.
Araştırma 3 grup Iıalinde ve her grupta 40 tavt.k olmal< üzere 22 haftalık 120 tavuk
üzerinde 40 hafta süreyle yürütülmüştür. 1.,2. ve 3. grupların rasyonlarındaki eneıji düzeyi,
sırasıyla 2550, 2650 ve 2850 kcal jkg metabolik enerjidir.
Deneme sonunda I., 2. ve 3. gruplarda sırasıyla: Karaciğerde yağ depo edilmesi miktarının % 36.26, % 36.76 ve % 41.70 oranında; taze karaciğerdeki kuru madde miktarının
% 35.50, % 37.59 ve 'X) 44.')2; canlı ağırlıkların 2572. 26 i2 ve 2830 gr; 40 haftalık süre
içinde canlı ağırlık artışının 498, .'ı07 ,'e 740 gr; yumurta iiretiminin ise % 47.46, % 51.42
ve % 'H.68 olduğu saptanmıştır.
Histolojik bakı, karaciğer epitel !ııierderinde lipidin az, orta ve fazla miktarda ya da
dejeneratif şekilde birikimi olarak değerlendirilmiştir. Bnna göre dejeneratif yağl:ınma, her
gruptaki 33 örnekte sırasıyla: % 24.24, % :!4.24 ,'e % 42.4:;' oranında bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1974 |
Published in Issue | Year 1974Volume: 21 Issue: 03.04 |