Elazığ yöresinden temin edilen 40 şavak pl!)'niri iimeğirıde Staphylococcus and. Micrococcus tür ve altgruplarının mevcudiyetleri ve dağılımları
incelendi.
Ornek/erin tümür,ün micrococcus'ları biri dışında da staphylococcus'ları
iferdiği bulundu. Ornek/erde en sık rastlanan tür/erin, sırasıyla S. epidermidis
(% 72 .S), S. auresus (% 40), S. saprophyticus(% 32,S), M. luteus (%
27.S), M. roseus (% 2S.0) ve M. varians (% 7.S) olduğu gözlemlendi.
hole edilen 2S3 Staphylococcus suşununbüyük bir ekseriyetiıd (% 76.29)
S. saprophyticus, S9 Micrococcus suşunun da yarısından biraz fazlasım (%
54 .24) M. roseus'un oluşturduğu belirlendi.
Baird-Parker'in sistemiM göre sın~fl(Jndırılan suşların /tifbirinin Staphylococcus altgrııp VI ve Micrococcus altgrup 4'e girmediği görüldü. Ornek/erde
elt sık Staphylococcus.altgrup II (% 60) ve Micrococcus altgrup 2ye (% 3°.0),
en az Staphylococcus altgrup III ve. .Alicrococcus altgrup 3'e rastlanıldı.
S. aureus'un (Staphylococcus altgrup I) örneklerin % 12.s'inde 5.0 X
ıo,fgr.'dan fazla. olduğu saptandı.
Bulguların iinemi tartışıldı ve Eıazığ yiiresinde şavak peynirinin hijyenik
koşullar .altmda üretilmediği ve halk. sağlığı YÔ:llündenpotansiyel bir. tehlike arz
ettiği sonucuna varıldı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1979 |
Published in Issue | Year 1979Volume: 26 Issue: 03.04 |