Research Article
BibTex RIS Cite
Year 1979, Volume: 26 Issue: 03.04, 260 - 276, 01.01.1979
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ

Year 1979, Volume: 26 Issue: 03.04, 260 - 276, 01.01.1979
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021

Abstract

lnek sütü ile yapılan ve konsantre tuz salamurasında (3°0 g NaCl
ad 1000 ml su), 1,2,3, ve 4 saat bekletildikten sonra, her bir grubun % 10, 12,
ve 14 lük tuz salamuralarında + 4 ° :i: i C de muhafazalarıyla elde edilen 4
seri beyaz peynir denemeye alındı.
Pıhtının kesimi anında, serumun asitlik derecesi % 0.16 L. A. iken, süzülme işleminin birinci saati sonunda peynir suyunun asitlik derecesi % 0.2 i L. A.'eve peynil' suyu miktarı % 47,ı'e, beşinci saatin sonundaise asitlik derecesi % 0.70 Lo A. ve mikterı % 77.8 e ulaşmıştır.
Peynil' kalıplarının konsantre tuz salamurasında bekletme sürelerinin ve
muhafazadaki tuz selamuraları konsantrasyonunun, go günlük peynirlerde, kuru madde miktarı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür i.Tablo: 2). Ancak %
ı
°
tuz salamurasında muho/aza edilen go günlük bf)'az peynirerde tuz miktarının % 5.°42 olmasına karşın, % 14'lük tuz salamurasında a}ını süre muhafaza edilen peynirerde bu miktemt % 7.2 ıg'a çıktığı görülmektedir.
Salamura bc..vazpeynirIerde, olgunlaşma indeksi, 60 gün sonunda ancak
9,57' e ulaşmıştır.
İnek sütü ile yapılan beyaz peynirlerde, muha/aze işleminde kullanılan tuz
salamumlarının konsantrasyonu % ıo'a düşürülse dahi, go günlük peynirIerde
kuru maddedeki tuz miktarının % ı2.7 ı dolayları1tda olduğu ve bu tip peynirIerin yeterli bir olgunluk düzeyine ulaşamadığı belirlenmiştir.

References

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

Ergün Özalp

Publication Date January 1, 1979
Published in Issue Year 1979Volume: 26 Issue: 03.04

Cite

APA Özalp, E. (1979). SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(03.04), 260-276. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021
AMA Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1979;26(03.04):260-276. doi:10.1501/Vetfak_0000001021
Chicago Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26, no. 03.04 (January 1979): 260-76. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021.
EndNote Özalp E (January 1, 1979) SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26 03.04 260–276.
IEEE E. Özalp, “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 26, no. 03.04, pp. 260–276, 1979, doi: 10.1501/Vetfak_0000001021.
ISNAD Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26/03.04 (January 1979), 260-276. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021.
JAMA Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1979;26:260–276.
MLA Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 26, no. 03.04, 1979, pp. 260-76, doi:10.1501/Vetfak_0000001021.
Vancouver Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1979;26(03.04):260-76.