Ank(~ra'ca tüketime sunulan kıymaların bekteriyol~jık kalitesi
bckter£J'olojik staıır.1.rtlem kaynak olabilecek verileri sağlamak amacıyla ara~tl1'lldı. Et ı'e Balık Kurumu (EBIC) beyileri, Ordu Pazarı ve supermarketlerden alın(m 20 örnek genel, psikrofilik, Jekal strep!okok, kotiform, £scheric-
/ıie colil staphylococccus, sü(fi!i indirgeyen anaerob ve Clostric'ium perfringens
mikroorganizmalarıtıl1l sayılerı ve salmoneUa mikroorganizmaıawıın varlık-ı
um _yönünden iı.celendi.
Örnekler, alındıkları koynaklara bağlı olarak genel ve özel mikroorgenizmr; sayılcrı bakımınden oldukfa farklılık ,t;österdi. EBK ve Ordu Pazerı'
na ait örneklerin sııpemwrketlerden clınenlcra gijre daha iyi kalitede olduklan saptmır.ı.
Bulgular örneklerin feZıa s(lJ!ıda genel, psikrifilik, koliform ve Jeke!
streptokok mikroorgcni:ondcrım ifermesiı,e kcrşın kıymanın he!k sağlığı yönünden bir yıkınca teşkil etmeyeceği izlenimini vermektedir. .
Bulgular son yıllcrda yapılan ilgili araftnmalar ile ABD ve Kancda'
da uygulanan strmdr;rtlc.rle karşılaştl1'llarak tartışıldı. Ankara'da üretileh kıyma/arın bakteriyolalık kalıtelerinin saprifit mikroorganizmalar yönünden oldukça kütil olduğu ve saprotif mikroorganizmaların sayılerına (!cyanan standartlErla hdk sağlığının korımmasının yet~rli olamıyacağı kanısına varıldı.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1980 |
Published in Issue | Year 1980Volume: 27 Issue: 01.02 |