Çalışmada, Ağrı, Ankara, Bafra ve Simav yörelerinden sağlanan 36 un ve i 2 buğdaydan oluşan toplam 48 örneğin alevsiz atomik absorpsiyon spektrofotometri yöntemiyle total cıva analizi yapılmıştır. Örneklerin hepsinde 0.02 - 15.9 p. p. m. arasında eıva kalıntısı bulunmuştur. Bireysel analiz sonuçlarının örnekleme yerlerine göre gruplandırılmasıyla yapılan
değerlendirmelerde ortalama olarak, Ankara, Bafra ve Simav )'öre/eri un örneklerinin (I i adet) 0.04 :t 0.0204 p.p.m., Ağrı yöresinden sağlanan buğday
örneklerinin (12 adet) 0.504 :i 0.2644 p.p.m. ve un örneklerinin de
(25 adet) 2.777 ::t 0.456 p.p.m. cıva kalıntısı içerdiği anlaşılmıştır.
Aynı yöre örneklerinin tümünde hesaplanan ortalama cıva kirlilik düzeyinin ise 2.28 ı p.p.m. olduğu belirlenmiştir. Literatür verilerle yapılan karşılaştıı-malar sonucunda Ankara, Bafra ve Simav )!öresi örneklerinde bulunan
ortalama civa düzeyinin d oğal değerleri karşılad ığı,. Ağrı yöresesi örneklerine
ilişkin ortalama cıva düzeyinin ise, olağan dışı bir kirlenmenin yansıması
olduğu antaşılmıştır. Böylece benzeri tahıllarla hazırlanan yiyecek ve )lemlerin
tüketimi halinde ciddi sağlık sakıncalarının doğabileceği görüşüne varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1982 |
Published in Issue | Year 1982Volume: 29 Issue: 03.04 |