Bu çalışmailm amacı, Eskişehir Şeker Fabrikası süt sığm
sürüsünde gerçek verim yeteneği ve seleksiyon proğramlarıııda yararlanmak için süt verimi, laktasyon süresi ve kuruda kalma süresinin tekrarlama derecesini hesaplamaktır. Araştuma materyalini 1972-1 982 dönemindck i 233 A I'l/Slurya, 92
E~kişehir E.mıerine aiı toplam ı445 laktasyon kaydı oluşturmuştur.
Söz konusu ineklerin herbirinin eıı az ik i lak ta:ıyoııu bu!unmaktadır.
Süt verimi orlalanlası Avusturya E.mıerlerde 3680 ::ı:: 20 kg (ı 100-
682 i kg); Eskişehir Esmerlerde 3930 :::!:: 50 kg (1255-6555 kg) olarak
elde edilmiştir. Yaptıal! varyaııs aııalizinde gruplar arası fark. P <.: 0.0 i
düzeyinde önemli bulunmuştur. Ortalama lakıasyon süresi söz konusu
gruplarda sırasıyla 3 iO ol 2 gün (200-565 g/in) ve 3 ıO ~L:4 gün (200-643
gün) olmuştur. Kuruda kalma süresi orlalama.l! ise yiııe ayl1l sıı'ayla,
79 :::!:: 2 gün (15-238 güıı) ve 77 ~..:3 gÜl!olarak (5-265 giin) saptanmış"r.
Gruplar arası farklar önemli bulunmmmşıır.
Süt verimi, laktasyon süresi ve kuruda kalma süresiilin ıekrar/ama
dereceleri sırasıyla: A vuslurya ümerlerde 0.29 :::!:: 0.02, O.i3 -1 0.03
(P < 0.00 i düzeyinde önemli) ve 0.004 i- 0.03; Esk işehir Esmerlerde
0.30 ::~ 0.05, 0.27 i: 0.06 l'e O.i9 :i~0.03 (P < 0.00 i de ô'ncmli) olarak
elde edilmişIir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1988 |
Published in Issue | Year 1988Volume: 35 Issue: 02.03 |