Bu çalişmada bazı karma yem ve yem hammaddelerindeki
doğal m'senik düzeyleri belirlendi. Numunelerin organik madde kısmı
mağnezyum nitrat-mağnezyum aksi! karşfSfnda kuru külleştinne ile yakildıktan sonra, arsenik kalintısı gümüş dietilditiyokarbamat ile spektrofotometrik olarak ölçüldü. ı988 yilı içinde Anabilim Dahımza genel
toksikoloj/k analiz için gönderilen 34'ü karma yem (7 etlik piliç yemi,
7 piliç büyütme yemi, iO yumurta tavuğu yemi, 7 süt-besi, 3 kuzu büyütme yemi) ve 13'ü yem hamiıiaddeleri (7 soya unu, 2 ba"k 111111, 3 lillSIr
ve 1 buğday) olmak üzere 47 nUl11uneanaliz edildi. Karma yemlerdeki
arsenik düzeyleri 0.06-0.94 ppm, yem hammaddelerindeki ise 0.06-
1.5 ppm arasl11daolduğu belirlendi. Ortalama arsenik düzeyleri ise, karma yemlerde 0.43 ppm, yem hammaddelerinde 0.36 ppm olarak hesaplandı. Tüm numunelerdeki ortalama arsenik düzeyi ise 0.42 ppm' dir.
Yem çeşitlerine göre ortalama arsenik düzeyleri ise ppm olarak ş(ıyledir:
etlik piliç yemi 0.48, piliç büyütme yemi 0.47, yumurta tavuğu yemi 0.42,
süt-besi yemi 0.41, kuzu hiiyiitme yemi 0.32, soya küspesi 0.32, ba"k
unu 1.3, mısır 0.39 re hu<~day 0.58.
Analiz sonuçlarl, yemlerde arsenik düzeyl"rinin normal değerleri
gösterdiği ve hayranlarda hir toksisite riski taş1I1wdığ1l11gösterdi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1987 |
Published in Issue | Year 1989Volume: 36 Issue: 01 |