Research Article
BibTex RIS Cite
Year 1991, Volume: 38 Issue: 01.02, 0 - 0, 01.01.1991
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ

Year 1991, Volume: 38 Issue: 01.02, 0 - 0, 01.01.1991
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384

Abstract

Araştırma 21 OC ve 35 OC sıcaklıktakı iki kümeste yürütülmüş, Gout'a duyarlı (FG) ve dirençli (FN) iki Fayoumi hattı ile
cücelik geni taşıyan (dwWL) ve taşımayan (DWWL) iki Leghorn
hattı tavuk kullanılmıştır.
Araştırma boyunca canlı ağırlık, yem ve su tüketimi, yumurta
ağırlığı, yumurta kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı ve kırılma direnci
üzerine yüksek ısının etkisi incelenmiştir.
İncelemeler sonunda FN, FG, DWWL ve dwWL genotiplerinin
yetiştirildiği ortamın sıcaklığı 21 OC den 35 OC ye çıktığında yukarıdaki genotip sırasına göre canlı ağırlığın % 18.0, 12.4, 115 ve
3.9; yem tüketiminin % 53.0, 60.5,57.4 ve 35.1; yumurta ağırlığının % 7.8, 133, 145 ve 6.6; yumurta kabuk kalınlığının % 24.2,
33.3, 14.4 ve 2.3; kabuk ağırlığının % 29.6, 392, 26.7 ve 9.4 ve kırılma direncinin (dwWL hariç ) % 31.7. 39.8 ve 24.2 oranında
azaldığı, buna karşılık su tüketiminin aynı sıra ile %38.5, 61.6,
79.6 ve 84.1 oranında arttığı saptanmıştır. Incelenen özellikler bakımından çevre sıcaklık grupları ile genotip grupları arasındaki
farklar genellikle istatistik önemde bulunmuş (p < 0.05; p < 0.01)
ve cüce Leghorn hattının yüksek çevre sıcaklığına en dirençli olduğu belirlenmiştir.

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

Öznur Poyraz

Publication Date January 1, 1991
Published in Issue Year 1991Volume: 38 Issue: 01.02

Cite

APA Poyraz, Ö. (1991). YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 38(01.02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384
AMA Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1991;38(01.02). doi:10.1501/Vetfak_0000001384
Chicago Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38, no. 01.02 (January 1991). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384.
EndNote Poyraz Ö (January 1, 1991) YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38 01.02
IEEE Ö. Poyraz, “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 38, no. 01.02, 1991, doi: 10.1501/Vetfak_0000001384.
ISNAD Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 38/01.02 (January 1991). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001384.
JAMA Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1991;38. doi:10.1501/Vetfak_0000001384.
MLA Poyraz, Öznur. “YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 38, no. 01.02, 1991, doi:10.1501/Vetfak_0000001384.
Vancouver Poyraz Ö. YÜKSEK ÇEVRE SICAKLIĞININ YUMURTACI TAVUKLAR UZERINE ETKISI 1- BAZI VERİM ÖZELLİKLERİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1991;38(01.02).