Bu araştırma ülkemizde ,yetişen ve kanatlı karma yemlerinin
kafısamına giren bazı bitkisel kökenli yem hammaddelerinin gerçek metabolize
olahilir enerji değerlerini belirlemek amacı ile )'ajJlldı.
Araş'tırmada toplam !18 adet, ortalama 2.8 kg canlı ağırlılında, 20
haftalık, Hisex-Brown horo.z kullanıldı. Horo::lar bireysel kafeslerde barındm/dı.
Yem hammaddelerinin gerçek metabolize olabilir enerji değerlerini belirlemek içl1lyapılart denemeler ön açlık ıe dışkı toplama danemi olmak üzere iki
dönemi kapsadı. Sindirim sisteminin .vem artıklarından tamamen temizlenmesi
içi,. 48 saat süren ö'n açlık döneminiT: 8. ve 32. saatlerind~ /zer horoza 25 g
glukoz verildi. Bu dö'nemitakiben horozlar 40 g dmeme )'emi ile zorla )'emlendi
ve horozla.ra dışkı top/ama takımı ba,~landı. Dışkı toplama dönemi 48 sazt
sürdü ve 32. saatte horozlaı'a huni ile 50 ml su verildi. Metabolik-endojen
dışkıyı belirlemek için deneme yemi yerme horozlara 50 g glukoz verildi. Su
ad libitum olurak horozlarm önünde bulunduruldu. Dışkı toplama takımından
kaynaklanabilecek dışkı ka;ybmı önlemek için kafes altına tepsi )Jerleştirildi.
Denemenin başında, ortasında ue sOT,undaolmak üzere üç dönemde belirlenen ortalıma de,~erleregöre metabolik-endojen dışkının miktarı 3.90 g, içerd;ği merji ve azot sıras~)'la 12.49 kcal Vı 0.81 g olarak ftspit edildi.
Denemeye alınan y£m hammaddelerinin gerçek metabolize olabilir enerp
değerleri sırasıyla buğdaygil taTtderinden mısır, buğday I, buğday 11, arpa,
yulaf ve çavdar için 4572, 3953, 4158, 3802, 3607 ve 3679, bitkisel protein
kq'YTıaklarındartsoya fasu(yesi kiispesi, G:Yçiçeğiküspesi ve pamuk tohumu küspesi için 3535, 2852 ve 2411, değirmencilik endüstrısı )'an ürünlerinden kaba
ve ince buğday kepekleri için 2655 l)e 3296 kcul !kg kuru madde olarak belirlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1992 |
Published in Issue | Year 1992Volume: 39 Issue: 01.02 |