Bu çalışmada, Salmoneıla etkenlerinin izolasyonunda oldukça yeni bir
yöntem olan ve kolonilerde oluşan renge göre çabuk teşhisi sağlayan, propylene
glycol'lü yeni bir besi yerinin kullanılması ve güvenilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır.
Çalışmada izole edilen Salmoneıla suşları MacConkey agarda mat, beyazımsı
koloniler oluştururken ,Brilliant Green agarda parlak, pembe renkte koloniler meydana getirmiştir. Test edilen yeni besi yerinde (Rambach) ise propylene glycol ve13-
galaktosidaz yönünden negatif olan Salmoneıla'lar (Salmoneıla gallinarum ve S. typhi) ve Proteus mirabilis renksiz koloniler, propylene glycol yönünden pozitif olan
Salmoneıla'lar (diğer Salmoneıla türleri) kırmızı,13-galaktosidaz yönünden pozitif
olan Escherichia coli yeşil ve hem propylene glycol ve hem de 13-galaktosidaz
yönünden pozitif olan Citrobacter freundü ise mor renkte koloniler oluşturmuştur.
Sincan Tavuk Mezbaha'sından sağlanan 550 tavuk bağırsağına ait dışkılar
Tetrathionat buyyonda ön zenginleştirmeye tabi tutulduktan sonra Rambach (propylene glycol'lü besi yeri), MacConkey ve Brilliant Green agarlara ekilmişlerdir.
Bu besi yerlerindeki Salmoneıla izolasyon oranları sırasıyla; 79 (%14.4), 77
(%14.0) ve 42 (%7.6) olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre kanatlı hayvanların
Salmoneıla infeksiyonlarının rutin laboratuvar teşhisinde Rambach besi yerinin
kullanılmasının, teşhiste çabukluk ve kolaylık sağlayacağı kanısına varılmıştır
Arda, M. (1995). TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 42(01). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000805
AMA
Arda M. TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1995;42(01). doi:10.1501/Vetfak_0000000805
Chicago
Arda, Mustafa. “TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 42, no. 01 (January 1995). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000805.
EndNote
Arda M (January 1, 1995) TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 42 01
IEEE
M. Arda, “TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 42, no. 01, 1995, doi: 10.1501/Vetfak_0000000805.
ISNAD
Arda, Mustafa. “TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 42/01 (January 1995). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000805.
JAMA
Arda M. TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1995;42. doi:10.1501/Vetfak_0000000805.
MLA
Arda, Mustafa. “TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 42, no. 01, 1995, doi:10.1501/Vetfak_0000000805.
Vancouver
Arda M. TAVUK SALMONELLOSİS’İNİN TEŞHİSİNDE PROPYLENE GLYCOL’LU YENİ BİR BESİ YERİNİN KULLANILMASI. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1995;42(01).