Bu çalışmada, Ankara pisasında satılan zeytinyağı ve mısırözü yağı
örneklerinde yağ asit yüzdeleri, kırılma indisleri ve serbest yağ asit miktarlarını
saptamak amacıyla yapılmıştır.
Yağ asit yüzdeleri, gaz-sıvı kromatografisi yöntemi ile saptanmıştır. Örneklerde kırılma indisi refraktometrede ölçülmüştür. Serbest yağ asit miktarları ise
oleik asit cinsinden titrimetrik yöntem ile tayin edilmiştir.
Zeytinyağı örneklerinde saptanan ortalama yağ asit miktarları (%) sırasıyla; palmitik asit %13.423 :t 0.106, palmitoleik asit %0.101 :t 0.008, stearik asit %2.218 r.0.041, oleik asit %71.506 r.0.288, linoleik asit %11.862 r.0.208 ve linolenik asit ise %0.837 :t 0.035'dir. Zeytinyağı örneklerinde saptanan ortalama
kırılma indisi (40 o C de) değeri 1.4621 r. 0.0001 dir. Ortalama serbest yağ asit
miktarı ise %0.206 r.0.068 olarak saptanmıştır.
Mısırözü yağı örneklerinde saptanan ortalama yağ asit miktarları (%) sırasıyla; miristik asit %0.054 r. 0.0005, palmitik asit %11.540 r. 0.059, stearik asit
% 1.603 r. 0.027, oleik asit %26.520:t 0.229, linoleik asit %59.231 r. 0.221, linolenik asit %0.877 r.0,014 ve araşidik asit %0.107 r.0.007 'dir.
Mısırözü yağ örneklerinde saptanan ortalama kırılma indisi (40 OC) değeri
1.4668 r. 0.0001 dir. Ortalama serbest yağ asit miktarı ise %0.157 r. 0.005 olarak saptanmıştır.
Sonuç olarak, incelenen mısırözü yağı ve zeytinyağı örneklerinde saptanan
yağ asitleri miktarlarının TS değerlerine ve çeşitli literatürlerde verilen değerlere uygun olduğu gözlenmiştir. Ayrıca yağlarda saptanan serbest yağ asidi ve kırılma indisi miktarlarının TS'de öngörülen sınır değerlere göre uygun olduğu
saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996Volume: 43 Issue: 01 |