Bu araştırma, findık küspesi ve findık içi kabuğunun rumende parçalanma özelliklerini
in situ naylon kese tekniği ile belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Araştırmada rumen kanülü takılmış, ortalama 40 kg ağırlığında 3 ergin erkek Ankara keçisi
kullantllmştır. Hayvanlara iyi kaliteli kıyılmış kuru çayır otu ad libitum verilmiştir. Fındık küspesi ve
findık içi kabuğu numuneleri 4,8,/6,24,48 ve 72 saatlik sürelerde rumene inkübe edilmiştir. Yem
maddelerinde ve inkübasyondan sonra kalan numunelerde ham besin madde miktarları
belirlenmiştir. Yem maddelerinin rumende parçalanma özellikleri p = a + b (/ - e-u) eşitliğinden
yararlantlarak hesaplanmıştır.
Fındık kÜ!ıpesi ve findık içi kabuğunun rumende maksimum potansiyel parçalanabilirliği
(o + b) sırası ile kuru madde için % 94.14 ve 36.89, ham protein için % 97.02 ve 18.34 olarak
bulunmuştur. Rumende ham protein parçalanma hız sabiti değerleri findık kü.\pesi ve findık içi
kahuğu için sırasıyla 0.5332 ve 0.0681/saat olarak tespit edilmiştir.
Araştırma sonucu yem maddelerine ait elde edilen rumende parçalanma özellikleri,
ruminamlar için daha ekonomik ra!ıyon yapılmasına ışık tutacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998Volume: 45 Issue: 01 |