The aim of the research was to determine the effects of red ginseng root powder on performance, immune system, caecal microbial population and some blood parameters in broilers. A total of 224 daily Ross 308 male broiler chicks were divided into one control group and three experimental groups each containing 56 chicks. Red ginseng root powder was added to the diets of groups at the level of 0, 75, 150 and 225 mg/kg, respectively. The experimental period was 38 days. There were no differences in growth performance. Addition of 225 mg/kg of the red ginseng root powder increased the relative weight percentages of spleen and gizzard (P<0.05). Ginseng root powder supplementation didn’t affect biochemical parameters and antibody titers in blood serum. The values of haemoglobin, leukocytes, red blood cell distribution width and mean corpuscular haemoglobin concentration in group fed diet supplemented with 225 mg/kg ginseng were increased significantly (P<0.001). The count of Lactobacillus spp. in the caecum (P<0.05) was increased with 75 mg/kg ginseng root powder addition. As a result, improvements were provided in immune organ weight and some hematological parameters with the addition of 225 mg/kg and in Lactobacillus spp. count in caecum with the addition of 75 mg/kg red ginseng root powder to the diets in broilers. Further studies are required to evaluate the bioavailability of the active compounds of red ginseng root powder and to determine the effects of its various doses on performance, immunity, antioxidant potential and intestinal microflora under various stress conditions in poultry.
Ankara University Research Fund
16L0239004
The authors wish to acknowledge Beypi A.Ş. for chicks.
Bu araştırmanın amacı, broyler karma yemlerine kırmızı ginseng kökü tozu ilavesinin performans, immun sistem, sekal mikrobiyel popülasyon ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemektir. Toplam 224 adet günlük Ross 308 erkek broyler civciv her biri 56 civciv içeren bir kontrol ve üç deneme grubuna ayrılmıştır. Kırmızı ginseng kökü tozu grup yemlerine sırasıyla 0, 75, 150 ve 225 mg/kg düzeylerinde ilave edilmiştir. Deneme süresi 38 gündür. Gruplar arasında büyüme performansı bakımından farklılık gözlenmemiştir. Kırmızı ginseng kökü tozunun 225 mg/kg düzeyinde ilavesi dalak ve taşlığın relatif ağırlık yüzdesini artırmıştır (P<0,05). Ginseng kökü tozu ilavesi kan serumunda biyokimyasal parametreleri ve antikor titresini etkilememiştir. Yemine 225 mg/kg ginseng ilave edilen grubun kanında hemoglobin, lökosit, eritrosit dağılım genişliği ve ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu önemli derecede (P<0,001) artmıştır. Sekumda Lactobacillus spp. sayısı yeme 75 mg/kg ginseng kökü tozu ilavesi ile artmıştır (P<0,05). Sonuçta kırmızı ginseng kökü tozunun 225 mg/kg ilavesi broylerlerde immun organ ağırlığında ve bazı hematolojik parametrelerinde, 75 mg/kg ilavesinin ise sekumda Lactobacillus spp. sayısında iyileşme sağlamıştır. Kırmızı ginseng kökü tozu aktif bileşenlerinin biyoyararlanılabilirliğini incelemek ve farklı dozlarının çeşitli stres şartlarındaki kanatlılarda performans, immunite, antioksidan potansiyel ve bağırsak mikroflorasını belirlemek için yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
16L0239004
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 16L0239004 |
Publication Date | March 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 68 Issue: 2 |