Anatomi biliminde, ölümden sonra hayvan veya insan bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin (koku, renk, elastikiyet) en aza indirilmesini sağlamak için kullanılan birçok koruma tekniği vardır. Bu teknikler arasında, bilinen en modern anatomik örnek hazırlama yöntemlerinden biri, plastinasyon tekniğidir. Bu sebeple bu çalışmada kas dokusuna temel plastinasyon aşamaları uygulandı. Çalışmada, standart silikon plastinasyon tekniğinde son ürün elde edilene kadar geçen her aşamada kas dokusunda meydana gelen renk değişimlerinin kolorimetre cihazıyla sayısal olarak ortaya konulması amaçlandı. Plastinasyonun her aşamasında, kas dokusuna renk analizi yapıldı. İlk aşamadan son aşamaya kadar olan tüm süreç boyunca renk değişimi değerlendirildiğinde; elde edilen son üründeki yeşilden kırmızıya renk değişiminin taze dokuya en yakın olduğu aşamanın; 1. aseton banyosu olduğu gözlemlendi. Maviden sarıya değişimin taze dokuya en yakın olduğu aşamanın ise gaz kürleme ve sertleştirme aşaması olduğu görüldü. Ayrıca plastinatların parlaklık açısından değişimi ele alındığında; taze dokuya en yakın değerleri, vakumla gömme aşamasından sonra kaydedildi. Yapılan bu çalışmayla, bugüne kadar doğal renge yakın olarak tanımlanan plastinatlardaki renk değişimi sayısal verilerle belirlendi. Bununla birlikte bu tez çalışması sonucunda kolorimetre cihazının, sahip olduğu avantajlar sebebiyle, anatomi alanında oldukça etkili bir şekilde kullanılabilir olduğu ortaya konuldu.
There are many preservation techniques that are used to ensure that the changes (odor, color, and elasticity) in the characteristics of the animal or human bodies after death are minimized in the field of anatomy. One of the most modern anatomic specimen preparation methods is the plastination technique. Therefore, primary plastination stages were applied to the muscle tissue in this study. The aim of the current study is to present color changes in muscle tissue quantitatively by using a colorimeter device in every stage of the standard silicone plastination technique until the last product is obtained. Color analyses were performed on the muscle tissue after each stage of the plastination. Throughout the whole process, it was observed that the stage when the value of color change from green to red in the product was the closest to the fresh tissue was the 1st acetone bath. The value of color change from blue to yellow was closest to the fresh tissue at the gas curing and hardening stage. Furthermore, the closest values to the fresh tissue were recorded after the impregnation stage when the variations in plastinates were evaluated in terms of brightness. Color changes in plastinates, which have been described as close to the natural color up to today, were determined through statistical data in this study. Moreover, as a result of this dissertation, it was asserted that colorimeter can be effectively used in the field of anatomy due to the advantages it holds.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021Volume: 68 Issue: 3 |