In this study, different ratios (A-0%, B-25%, C-50%, D-75%) of kefir were used in the ice cream mix in order to obtain functional ice cream enriched with probiotic bacteria. There was no difference between the chemical and physical properties of the samples (P<0.05), except for acidity and overrun values (P>0.05). Kefir containing samples showed probiotic properties during 90-day storage when the probiotic bacterial counts were considered. In terms of texture and flavor properties, sample D had the lowest scores, while B and C had similar scores compared to sample A in sensory evaluation. As a result, B and C were identified as probiotic products with acceptable properties during 90-day storage.
Kefir, Lactobacillus spp., Lactococcus spp., probiotic ice cream
-
-
Bu çalışmada, probiyotik bakteriler ile zenginleştirilmiş fonksiyonel dondurma elde etmek amacıyla dondurma miksinde farklı oranlarda (A-%0, B-%25, C-%50, D-%75) kefir kullanılmıştır. Örneklerin kimyasal ve fiziksel özellikleri arasında, asitlik ve hacim artış değerleri hariç farklılık tespit edilmemiştir. Kefir içeren örnekler, probiyotik bakteri içerikleri göz önünde bulundurulduğunda 90 günlük depolama süresi boyunca probiyotik özellik göstermişlerdir. Ancak, duyusal değerlendirmede B ve C örnekleri A örneği ile benzer puanlar alırken, D örneği tekstür ve lezzet özellikleri açısından en düşük puanlara sahip olmuştur. Dolayısıyla, B ve C örnekleri, 90 günlük depolama süresi boyunca kabul edilebilir özelliklere sahip probiyotik ürünler olarak belirlenmişlerdir.
Kefir, Lactobacillus spp., Lactococcus spp., probiyotik dondurma
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors |
|
Project Number | - |
Publication Date | June 23, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 70 Issue: 3 |
Bibtex | @research article { auvfd1008552, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara University}, year = {2023}, volume = {70}, number = {3}, pages = {293 - 301}, doi = {10.33988/auvfd.1008552}, title = {Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir}, key = {cite}, author = {Türkmen, Nazlı and Baş, Bülent and Albayrak Delialioğlu, Rabia and Gürsoy, Ayşe} } |
APA | Türkmen, N. , Baş, B. , Albayrak Delialioğlu, R. & Gürsoy, A. (2023). Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 70 (3) , 293-301 . DOI: 10.33988/auvfd.1008552 |
MLA | Türkmen, N. , Baş, B. , Albayrak Delialioğlu, R. , Gürsoy, A. "Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 70 (2023 ): 293-301 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/en/pub/issue/78151/1008552> |
Chicago | Türkmen, N. , Baş, B. , Albayrak Delialioğlu, R. , Gürsoy, A. "Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 70 (2023 ): 293-301 |
RIS | TY - JOUR T1 - Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir AU - NazlıTürkmen, BülentBaş, RabiaAlbayrak Delialioğlu, AyşeGürsoy Y1 - 2023 PY - 2023 N1 - doi: 10.33988/auvfd.1008552 DO - 10.33988/auvfd.1008552 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 293 EP - 301 VL - 70 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.33988/auvfd.1008552 UR - https://doi.org/10.33988/auvfd.1008552 Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir %A Nazlı Türkmen , Bülent Baş , Rabia Albayrak Delialioğlu , Ayşe Gürsoy %T Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir %D 2023 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 70 %N 3 %R doi: 10.33988/auvfd.1008552 %U 10.33988/auvfd.1008552 |
ISNAD | Türkmen, Nazlı , Baş, Bülent , Albayrak Delialioğlu, Rabia , Gürsoy, Ayşe . "Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 70 / 3 (June 2023): 293-301 . https://doi.org/10.33988/auvfd.1008552 |
AMA | Türkmen N. , Baş B. , Albayrak Delialioğlu R. , Gürsoy A. Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2023; 70(3): 293-301. |
Vancouver | Türkmen N. , Baş B. , Albayrak Delialioğlu R. , Gürsoy A. Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2023; 70(3): 293-301. |
IEEE | N. Türkmen , B. Baş , R. Albayrak Delialioğlu and A. Gürsoy , "Physical properties and bacterial viability of functional ice cream enriched with kefir", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 70, no. 3, pp. 293-301, Jun. 2023, doi:10.33988/auvfd.1008552 |