The purpose of this study was to determine some quality characteristics in pet foods. For this purpose 36 samples each of cat and dog dry extruded foods were taken from market, and moisture, water activity and durability index analysis were made. The mean water activity values were 0.41 at 24.59˚C and 0.44 at 24.47˚C for cat and dog dry extruded foods, respectively. Moisture level was 5.89% for cat food, 6.44% for dog food, durability index was 98.22% for cat food, 98,91% for dog food. The correlation coefficients between moisture and water activity in cat and dog foods were found to be 0.580 and 0.525, respectively (P< 0.01). Water activity (P< 0.05) and moisture values (P< 0.01) were significantly higher in dog foods than cat foods. Thus, we can conclude that food samples of cat and dog obtained from the market are safe and of good quality
Durability index moisture pet foods shelf life water activity
Bu çalışmada kedi ve köpek mamalarında bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla piyasadan 36 adet kedi ve 36 adet köpek kuru ekstrude mamalarından örnekler alınarak nem, su aktivitesi ve dayanıklılık indeksi yönünden analiz edilmiştir. Kedi kuru ektrude mamalarda ortalama su aktivitesi değerleri 24.59˚C’ de 0.41, köpek kuru ekstrude mamalarında ise ortalama 24.47˚C’de 0.44 olarak bulunmuştur. Nem düzeyi kedi mamalarında ortalama %5.89 ve köpek mamalarında ise %6.44 düzeyinde, dayanıklılık indeksi kedi mamalarında %98.22, köpek mamalarında ise %98.91 olarak saptanmıştır. Kedi ve köpek ekstrude mamalarında su aktivitesinin nem düzeyi ile korelasyon katsayısı sırasıyla 0.580 ve 0.525 olarak bulunmuştur (P<0.01). Köpek kuru ekstrude mamalarında su aktivitesi değeri (P<0.05) ve nem düzeyi (P<0.01) kedi mamalarından önemli ölçüde daha yüksektir. Sonuç olarak, piyasadan toplanan 36 kedi ve 36 köpek kuru ekstrude mamalarının raf ömrünü etkileyen özellikler bakımından iyi kaliteli olduğu belirlenmiştir
Dayanıklılık indeksi kedi-köpek maması nem raf ömrü su aktivitesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA79RV45FR |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |