1. AOAC (2000): Official Methods of Analysis of AOAC
International. 17th edn AOAC Int Maryland.
2. Bampidis VA, Christodoulou V, Florou-Paneri P,
Christaki E, Chatzopoulou PS, Tsiligianni T, Spais AB
(2005): Effect of dietary dried oregano leaves on growth
performance, carcase characteristics, and serum
cholesterol of female early-maturing turkeys. Br Poult Sci,
46, 595-601.
3. Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Botsoglou E, Datos V,
Gianneas I, Koidis A, Mitrakos P. (2005): The effect of
feeding rosemary, oregano, saffron and α-tocopheryl
acetate on hen performance and oxidative stability of eggs.
South African Journal of Animal Science, 35, 143–151.
4. Bozkurt M, Tokuşoğlu Ö, Küçükyilmaz K, Akşit H,
Çabuk M, Çatlı AU, Seyrek K, Çınar M (2012): Effects
of dietary manan oligosaccharide and herbal essential oil
blend supplementation on performance and oxidative
stability of eggs and liver in laying hens. Ital J Anim Sci, 11,
223–229.
5. Bölükbaşı ŞC, Ürüşan H, Erhan MK, Kızıltunç A
(2010): Effect of dietary supplementation with bergamot oil
(Citrus bergamia) on performance and serum metabolic
profile of hens, egg quality and yolk fatty acid composition
during the late laying period. Arch Geflugelkd, 74, 172-
177.
6. Buğdaycı KE, Ergün A (2011): Esansiyel yağ ve/veya
probiyotiğin broylerlerde performans, immune sistem ve
bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Ankara Üniv Vet Fak
Derg, 58, 279-284.
7. Carvalho RN, Moura LS, Rosa PTV, Meireles MAA
(2005): Supercritical fluid extraction from rosemary
(Rosmarinus officinalis): Kinetic data, extract’s global
yield, composition and antioxidant activity. J Supercrit
Fluids, 35, 197-204.
8. Cengiz SS, Yeşilbağ D, Meral Y, Cetin İ, Biricik H
(2015): Juniper oil improves oxidative stability and eggshell
and albumin quality of quail eggs. Br Poult Sci, 56, 58-65.
9. Çabuk M, Alçiçek A, Bozkurt M, İmre N (2003):
Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların
antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi
olarak kullanım imkânı. II. Ulusal Hayvan Besleme
Kongresi, 18-20 Eylül, Konya. 184-187.
10. Florou-Paneri P, Palatos G, Govaris A, Botsoglou D,
Giannenas I, Ambroiadis A (2005): Oregano herb versus
oregano essential oil as feed supplements to increase the
oxidative stability of turkey meat. Int J Poult Sci, 11, 866-
871.
11. Gulfraz M, Mehmood S, Minhas N, Jabeen N, Kausar R,
Jabeen K, Arshad G (2008): Composition and
antimicrobial properties of essential oil of Foeniculum
vulgare. Afr J Biotechnol, 7, 4364–4368.
12. Haugh R.R. (1937): The Haugh Unit for measuring egg
quality. United States Egg Poultry Magazine, 43, 522-555,
572-573.
13. Kazemi-Fard M, Kermanshahi H, Rezaei M, Golien A
(2013): Effect of different levels of fennel extract and
vitamin D3 on performance, hatchability and immunity in
post molted broiler breeders. Iran J App Anim Sci, 3, 733-
745.
14. Kırkpınar F, Erkek R (2000): Yem katkı maddeleri
kullanımı, gelişmeler, sorunlar. Uluslararası Hayvan
Besleme Kongresi. 4-6 Eylül. Isparta, Türkiye. 286-293.
15. Langhout P (2000): New additives for broiler chickens.
World Poult, 16, 22-27.
16. Pala-Paul J, García-Jiménez R, Pérez-Alonso MJ,
Velasco-Negueruela A, Sanz J (2004): Essential oil
composition of the leaves and stems of Meum athamanticum
Jacq., from Spain. J of Chromatography A, 1036, 245-247.
17. Peter, KV. (2004): Handbook of Herbs and Spices.
Cambridge, Woodhead Publishing Limited.
18. Porte A, Godoy RL, Lopes D, Koketsu M, Gonncalves
SL, Torquilho S (2000): Essential oil of rosmarinus
officinalis (rosemary9 from Rio de Janeiro. Brazil). J Essent
Oil Res, 12, 577-580.
19. SPSS (1997) Statistical Software for Windows Version 7.5
Microsoft Windows (Chicago, IL, SPSS).
21. Tanker M, Tanker N (1985): Uçucu yağlar. Farmakognozi
Cilt 2, Ankara Üniversitesi.
22. TSE (1991): Hayvan yemleri-metabolik (Çevrilebilir)
enerji tayini (Kimyasal Metot). TSE No: 9619, Türk
Standartları Enstitüsü. Ankara.
23. Türkoğlu M, Arda M, Yetişir R, Sarıca M, Erensayın C
(1997): Tavukçuluk bilimi (Yetiştirme ve Hastalıklar). Otak
Form-Ofset, Samsun.
24. Yeşilbağ D, Gezen SS, Biricik H, Bülbül T (2012): Effect
of a rosemary and oregano volatile oil mixture on
performance, lipid oxidation of meat and haematological
parameters in pharaoh quails. Br Poult Sci, 53, 89-97.
25. Yeşilbağ D, Gezen SS, Biricik H, Meral Y (2013): Effect
of dietary rosemary and oregano volatile oil mixture on
quail performance, egg traits and egg oxidative stability. Br
Poult Sci, 54, 231-237
Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi
Bu araştırmada yumurtacı bıldırcın rasyonlarına ilave edilen biberiye ve rezene uçucu yağının performans parametreleri ve bazı yumurta kalite parametreleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 6 haftalık yaşta toplam 120 Pharaoh yumurtacı bıldırcın kullanıldı. Deneme düzeninde her biri 40 hayvandan oluşan 3 grup oluşturuldu ve her biri 8 hayvandan oluşan 5 alt gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki hayvanların rasyonlarına katkı maddesi ilave edilmezken, deneme gruplarına sırasıyla 300 mg/kg biberiye uçucu yağı (Grup I) ve 300 mg/kg düzeyinde rezene uçucu yağı (Grup II) ilave edildi. Araştırma 60. günde sonlandırıldı. Deneme gruplarının yem tüketim değerlerinde önemli (p< 0.05) bir düşüş belirlendi. Araştırma sonunda yumurta ağırlığı, yumurta kütlesi, yumurta şekil indeksi ve yumurta kırılma direnci parametrelerinde kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir farklılık tespit edilmedi. Rasyonlara 300 mg/kg düzeyinde biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin yem dönüşümünde iyileşmeye (p< 0.01) ve yumurta veriminde önemli düzeyde artışa neden olduğu belirlendi (p<0.01). Biberiye ve rezene uçucu yağı ile zenginleştirilmiş rasyonlar kontrol grubuyla kıyaslandığında yumurta sarısı renginde ve yumurta kabuk kalınlığında önemli iyileşmeye neden olmuştur (p<0.001). Haugh birimi değerinde, kontrol grubu değeriyle kıyaslandığında deneme grubu I ve II’de önemli düzeyde artışların olduğu belirlendi (p<0.05). Yapılan araştırmada yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesi yumurta verimi ile yumurta sarı rengi, yumurta kabuk kalınlığı ve Haugh birimi değerlerinde olumlu etkilere neden olmuştur. Elde edilen veriler ışığında biberiye ve rezene uçucu yağının bıldırcın rasyonlarında performans ve yumurta kalitesini iyileştirmek amacıyla doğal katkı maddesi olarak kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
1. AOAC (2000): Official Methods of Analysis of AOAC
International. 17th edn AOAC Int Maryland.
2. Bampidis VA, Christodoulou V, Florou-Paneri P,
Christaki E, Chatzopoulou PS, Tsiligianni T, Spais AB
(2005): Effect of dietary dried oregano leaves on growth
performance, carcase characteristics, and serum
cholesterol of female early-maturing turkeys. Br Poult Sci,
46, 595-601.
3. Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Botsoglou E, Datos V,
Gianneas I, Koidis A, Mitrakos P. (2005): The effect of
feeding rosemary, oregano, saffron and α-tocopheryl
acetate on hen performance and oxidative stability of eggs.
South African Journal of Animal Science, 35, 143–151.
4. Bozkurt M, Tokuşoğlu Ö, Küçükyilmaz K, Akşit H,
Çabuk M, Çatlı AU, Seyrek K, Çınar M (2012): Effects
of dietary manan oligosaccharide and herbal essential oil
blend supplementation on performance and oxidative
stability of eggs and liver in laying hens. Ital J Anim Sci, 11,
223–229.
5. Bölükbaşı ŞC, Ürüşan H, Erhan MK, Kızıltunç A
(2010): Effect of dietary supplementation with bergamot oil
(Citrus bergamia) on performance and serum metabolic
profile of hens, egg quality and yolk fatty acid composition
during the late laying period. Arch Geflugelkd, 74, 172-
177.
6. Buğdaycı KE, Ergün A (2011): Esansiyel yağ ve/veya
probiyotiğin broylerlerde performans, immune sistem ve
bazı kan parametreleri üzerine etkisi. Ankara Üniv Vet Fak
Derg, 58, 279-284.
7. Carvalho RN, Moura LS, Rosa PTV, Meireles MAA
(2005): Supercritical fluid extraction from rosemary
(Rosmarinus officinalis): Kinetic data, extract’s global
yield, composition and antioxidant activity. J Supercrit
Fluids, 35, 197-204.
8. Cengiz SS, Yeşilbağ D, Meral Y, Cetin İ, Biricik H
(2015): Juniper oil improves oxidative stability and eggshell
and albumin quality of quail eggs. Br Poult Sci, 56, 58-65.
9. Çabuk M, Alçiçek A, Bozkurt M, İmre N (2003):
Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların
antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi
olarak kullanım imkânı. II. Ulusal Hayvan Besleme
Kongresi, 18-20 Eylül, Konya. 184-187.
10. Florou-Paneri P, Palatos G, Govaris A, Botsoglou D,
Giannenas I, Ambroiadis A (2005): Oregano herb versus
oregano essential oil as feed supplements to increase the
oxidative stability of turkey meat. Int J Poult Sci, 11, 866-
871.
11. Gulfraz M, Mehmood S, Minhas N, Jabeen N, Kausar R,
Jabeen K, Arshad G (2008): Composition and
antimicrobial properties of essential oil of Foeniculum
vulgare. Afr J Biotechnol, 7, 4364–4368.
12. Haugh R.R. (1937): The Haugh Unit for measuring egg
quality. United States Egg Poultry Magazine, 43, 522-555,
572-573.
13. Kazemi-Fard M, Kermanshahi H, Rezaei M, Golien A
(2013): Effect of different levels of fennel extract and
vitamin D3 on performance, hatchability and immunity in
post molted broiler breeders. Iran J App Anim Sci, 3, 733-
745.
14. Kırkpınar F, Erkek R (2000): Yem katkı maddeleri
kullanımı, gelişmeler, sorunlar. Uluslararası Hayvan
Besleme Kongresi. 4-6 Eylül. Isparta, Türkiye. 286-293.
15. Langhout P (2000): New additives for broiler chickens.
World Poult, 16, 22-27.
16. Pala-Paul J, García-Jiménez R, Pérez-Alonso MJ,
Velasco-Negueruela A, Sanz J (2004): Essential oil
composition of the leaves and stems of Meum athamanticum
Jacq., from Spain. J of Chromatography A, 1036, 245-247.
17. Peter, KV. (2004): Handbook of Herbs and Spices.
Cambridge, Woodhead Publishing Limited.
18. Porte A, Godoy RL, Lopes D, Koketsu M, Gonncalves
SL, Torquilho S (2000): Essential oil of rosmarinus
officinalis (rosemary9 from Rio de Janeiro. Brazil). J Essent
Oil Res, 12, 577-580.
19. SPSS (1997) Statistical Software for Windows Version 7.5
Microsoft Windows (Chicago, IL, SPSS).
21. Tanker M, Tanker N (1985): Uçucu yağlar. Farmakognozi
Cilt 2, Ankara Üniversitesi.
22. TSE (1991): Hayvan yemleri-metabolik (Çevrilebilir)
enerji tayini (Kimyasal Metot). TSE No: 9619, Türk
Standartları Enstitüsü. Ankara.
23. Türkoğlu M, Arda M, Yetişir R, Sarıca M, Erensayın C
(1997): Tavukçuluk bilimi (Yetiştirme ve Hastalıklar). Otak
Form-Ofset, Samsun.
24. Yeşilbağ D, Gezen SS, Biricik H, Bülbül T (2012): Effect
of a rosemary and oregano volatile oil mixture on
performance, lipid oxidation of meat and haematological
parameters in pharaoh quails. Br Poult Sci, 53, 89-97.
25. Yeşilbağ D, Gezen SS, Biricik H, Meral Y (2013): Effect
of dietary rosemary and oregano volatile oil mixture on
quail performance, egg traits and egg oxidative stability. Br
Poult Sci, 54, 231-237
Yeşilbağ, D. (2018). Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 65(4), 413-418. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002875
AMA
Yeşilbağ D. Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi. Ankara Univ Vet Fak Derg. November 2018;65(4):413-418. doi:10.1501/Vetfak_0000002875
Chicago
Yeşilbağ, Derya. “Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına Biberiye Ve Rezene uçucu yağı Ilavesinin Performans Ve Yumurta Kalite Parametreleri üzerine Etkisi”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 65, no. 4 (November 2018): 413-18. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002875.
EndNote
Yeşilbağ D (November 1, 2018) Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 65 4 413–418.
IEEE
D. Yeşilbağ, “Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 65, no. 4, pp. 413–418, 2018, doi: 10.1501/Vetfak_0000002875.
ISNAD
Yeşilbağ, Derya. “Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına Biberiye Ve Rezene uçucu yağı Ilavesinin Performans Ve Yumurta Kalite Parametreleri üzerine Etkisi”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 65/4 (November 2018), 413-418. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002875.
JAMA
Yeşilbağ D. Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2018;65:413–418.
MLA
Yeşilbağ, Derya. “Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına Biberiye Ve Rezene uçucu yağı Ilavesinin Performans Ve Yumurta Kalite Parametreleri üzerine Etkisi”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 65, no. 4, 2018, pp. 413-8, doi:10.1501/Vetfak_0000002875.
Vancouver
Yeşilbağ D. Yumurtacı bıldırcın rasyonlarına biberiye ve rezene uçucu yağı ilavesinin performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine etkisi. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2018;65(4):413-8.