Bu çalışmada, yumurta tavuğu yemi (34 adet), broiler yemi
(26 adet) ve yem ilkel maddelerinden (36 adet) oluşan toplam 96 örneğin
aflatoksin Bı, Bı, Gı
, ve Gı
,!ürevleri yönünden analizi )'apıldı. Tüm nümunelerin 62'sinde aflatoksin Bı, 29'unda Bı ve 18'inde Gı bulunurken Gı'ye
rastlanamamıştır. Ortalama ajlatoksin yoğunluğu bakımından üç çeşit yem
grubunda B ı türevinin en yüksek düzeyde (yumurta tavuğu yemi 7.628 :!:
2.449 !Lg/ kg, yem ilkel maddeleri 4.000 :!: 0.9°8 !Lg/ kg ve broile yemi 3.546 :t 0.866 fLg/ kg bulunurken, bunu Bı (yumurta tavuğu yemi
0.942 :t 0.307 fLg/ kg, yem ilkel maddeleri 0.952 :t 0.569 (.Lg/ kg
ve broiler yemi 0.46 i :t 0.2 i4- fLg/ kg) ve Gı (yumurta tavuğu ymi o.
697 :t 0.441 (.Lgi kg, yem ilkel maddesi 1.06 i ::t 0.474 (.Lg/ kg ,,:e
broiler yemi o. o i i :t 0.068 fLg/ kg türevlerinin izlediği anlaşıldı. Ortalama toplam aflatoksin varlıgı yö'niinden de yumurta tavuğu yemlerinin en
fazıa kirlendiği (9.297 fLg/ kg) ve bunu yem ilkel maddeleri ile (6.042
fLg/ kg), broiler yemlerinin (4. o i8 fLg/ kg) izlediği belirlendi. Literatür
verilerle karşılaştırılan aflatoksin düzeyleri daha düşük görülmekle beraber,
çeşitli ülkelerde benzeri yem ve yem ilkel maddeleri için uygulanan tolerans
limitlerindm gemllikle yüksek ve raslantı insidensinin sıklığı dikkate alınarak
insan ve hayvan sağlığı yönünden sakıncalı olabileceği sonuıuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1982 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 |