Araştırma, j'.;.B.K. Ankara ve Erzurum Kombinaları mezbahalarında kesilen sığıdar arasından rastgele seçilen 2-5 yaşındaki Yerlikara ve
Doğu Anadolu Kırmızısı Sığır Irklarına ait kastre edilmiş sığır karkaslarının kalite derecelerini ve belirli ba:::.ıkarkas bölgelerinin (kiiıek-tranç-belgözü kası)
kaba kimyasal bileşimlerini saptamak, kalite dereceleri ile kaba ki",:-yasal bileşimleri arasındaki ilgiyi belirlemek amacl):la .yapılmıştır.
Bu amaç için, 2 yaşında 31 :; 3 yaşında 21; 4 )'GŞwda 43 ve S yaşında
IS olmak üzere iiO Yedikara; 2 ~)Iaşında 19; 3 yaşında 17; 4 ~yaşwda 20 ve S
yaşında i4 olmak üzere 70 Doğu Anadolu Kırımzısı Sığır Irkına ait toplam
i80 karkas deneye alındı. Yerlikara Sığır !ıkına ait karkaslardan 21'nin (~/()
19. i) ~)'i; 23'nün (%; 20.9) standart; 4.6'ıun (% 41.8) ticari; 17'nin
(% iS. 5) .yeterli; 3'niinde (o/.., 2.7) imalat derecesinde; Do<~u Anadolu
Kırmızısı Sığır Irkında 13'niin (% 18.6) iyi; IS'nin (% 21A) standart;
19'nun (% 27. i) ticari: 15'n£n (% 21.4) )'eterli ve S'ninde (% 11.4)
imalat derecesinde oldukları belirlendi.
Karkas dereceleri arasında karkasların belirli bazı bölgelerinin (kürektranç-belgözü kası) kaba kim)'asal bileşimlerinin Izer iki nka ait karkaslarda
rutubet veyağ oranları yönünden önemli derecede farklı, protein ve kü! oranları.
.yönünden ise jarkın önemsiz olduğu saptandı.
Bu bulgulara göre ,Izer iki sığır ırkında )'iiksek dereceli karkaslarıl1, dü-
~ük dereceli karkaslam k'!..vasladaha az rutubet fakat dalzafazla )'ağ, buna karşılık tüm karkas derecelerinin farklı de<~erlerdeprotein içerdikleri belirlendi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1983 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1983 |