Bu araştırma % 5- iO düzeyinde fiğ içeren rasyonların )'ıımurta
tavuklarında )'em tüketimi, yemden )'ararlanma, )'ıımurta verimi, .J'umurta kalitesi ve kan serum kalsiyum ve inorganik fosfor dÜZej'leri üzerine olan etkilerini
incelemek amacryla .J'apıldı.
Araştırmada toplam i50 adet 47 haftalık Hisex yumurta tipi, kahı'erengi
melez taliuk kull'1nıldı. Araştırma her biri 50 adet taliuktan meydana gelen i
kontrol, 2 deneme olmak üzere toplam 3 grup halinde )'ürütüldü. Araştırma 4 ay
sürdürüldü.
Fiğin rasyond,z % iO düzeyinde bulunması yumurta taliuklarında yem
tüketimi lie yumurta lierimini azaltmtl.Sına rağmen )'eın tüketimindeki azalma
daha fazıa olduğundan Ji.~in )'Cmden yararlanma derecesi üzerine olumlu etki
)'aptığı görülmektedir. Yumurta özgül ağırlığımn % iO fiğ içeren grupta,
yumurta sarı indeksinin ise % 5fiğ içeren grupta diğer gruplara nazaran daha
fazla oldu,ğu ı!,ö'zlendi. Yumurta kalitesi ile ilgili dıiIer jjzellikler lie kan serum
kalsi.J'um iJe inorganik fosfor düzeyleri bakımından gruplar arasında farklılıklar görülmedi. Ayrıca ras)'onlara katılan fiğin ."umurta taliuklarının sağlığı
üzerine zararlı bir etkisi olmadı,ğı sapt:ındı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 |