Bu ara~lırma: soya fasulyesi (Soja hispida Mihıch), fig (Vicia saıiva L). hurçak (Vicia I:'rvilla L wild) ve mürdümıi~e
(Laılırrus sil/ivııs L) iiç degi~ik ticari enzim preparatı (Grindazym™ GP 5000, Bio-Fecd rıus CT, Energex CT) ilavesinin
kanatlıarda gerçek metaholize olahilir enerji degerleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. AraşlIrmada i yaşlı, ortalama 2. i
kg canlı ağırllgll1da. yumurtacı damızlık Leghorıı horozlar kuııanıldı. Horozlar bireyscl kakslerde harındırıldı. Yem maddelcrinin
gerçek metaholize olahilir encrji degerlerinin helirlenmesi için yapılan denemeler. 48 saatlik ön açlık diinemi ile 48 saatlık dışkı
toplama döncminden oluştu. Ön açlık döncminden sonra horozlar 40 g deneme yemi ilc mrla ycmlendi. Endojen dışkıyı belirlcmek
içın isc dencme ycmi yerinc horozıara 50 g glukoz verildi. Endojen dışkı miktarı. endojcn azot ve cndoJcn enelji kayıpları slr~\SIYld
ortalama 3.03 g. 0.58 g ve 9.8 i keal olarak tespit edildi. Soya fasulyesi. fig. burçak vc mürdümük için gcrçck meldbolize Oldhılır
cnelji değerlcri sırasıyla 4486.3484. 3574 ve 3352 keal/kg kuru madde olarak hulundu. Grindaıym ™ GP'nin 19ikg. Bıo-Fecd PIILS
Crnin O.S g/kg vc Encrgex Crnin O.S g/kg oranında bu baklagil tanelerine kalılması, gerçek metabolizc olabilir cncrJi değerlerindc
istatisıik açıdan bir farklılık oluşturınadı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 |