Bu araştırma, gökkuşağı alabalıkları rasyonlarına farklı düzeylerde maya otolizatı ilavesinin performans, bazı kan parametreleri ve lizozim aktivitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütüldü. Araştırmada hayvan materyali olarak ortalama ağırlıkları 35 g olan 180 adet gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Deneme, her biri 60 adet hayvandan oluşan bir kontrol ve iki deneme olmak üzere toplam üç grup halinde yürütüldü. Her grup 20 balıktan oluşan üç alt gruba ayrıldı. Birinci ve ikinci deneme grupları rasyonlarına sırasıyla %0.1 ve %0.2 düzeylerinde maya otolizatı (Saccharomyces cerevisiae) ilave edildi. Deneme sekiz hafta sürdürüldü. Deneme sonunda yemlerine maya otolizatı ilave edilen balıklarda canlı ağırlık ve spesifik büyüme hızı kontrol grubuna gore daha yüksek bulundu. Rasyonlarda maya otolizatı kullanımı yem dönüşüm oranını olumlu yönde etkiledi. Alabalık rasyonlarına maya otolizatı ilavesi deneme sonunda boy, kondisyon faktörü, serum lizozim aktivitesi, toplam protein ve kolesterol değerleri arasında farklılık yaratmadı, serum trigliserit düzeyi maya otolizatı ilavesi ile azaldı. Rasyonlarına maya otolizatı ilave edilmiş balıklara ait karaciğer lizozim düzeyleri kontrol grubundan yüksek bulundu (P<0.05). Sonuç olarak, Gökkuşağı alabalık rasyonlarına maya otolizatı ilavesi performans, spesifik büyüme hızı ve karaciğer lizozim düzeyinde artış sağladığından etkili bir katkı maddesi olabileceği kanısına varıldı. Ayrıca maya otolizatının %0.1 ve %0.2 düzeyinde kullanılması arasında performans ve diğer parametreler bakımından bir farklılık gözlenmediğinden, Gökkuşağı alabalık rasyonlarında maya otolizatı %0.1 düzeyinde kullanılabilir
Gökkuşağı alabalığı, kan parametreleri, lizozim, maya otolizatı, performans
The aim of this study was to determine the effects of dietary yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae) supplementation on performance characteristics, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trouts. A total of 180 rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) weighing approximately 35 g were used in this experiment. They were divided into one control group and two treatment groups each containing 60 fish. Each group was divided into three subgroups each containing 20 fish. The diets of the first and second treatment groups were supplemented with 0.1% and 0.2% yeast autolysates, respectively. The experimental period lasted for eight weeks. Fish, fed diets with yeast autolysate exhibited higher body weights and specific growth rates than those fed with control diet after eight weeks of experimental period. Feed conversion ratio was improved by dietary yeast autolysate. There were no significant differences among the groups on length, condition factor, serum lysozyme activity, serum total protein and serum cholesterol at the end of the experiment. Serum triglyceride levels decreased with yeast autolysate. Liver lysozyme level was higher in fish fed with diets including yeast autolysate than that of fed with control diet (P<0.05). It was concluded that dietary yeast autolysate supplementation can be effective in rainbow trout feeding due to the improvement in performance, specific growth rate and liver lysozyme level. Yeast autolysate can be used at 0.1% because no differences between the doses of yeast autolysate were seen in the performance and other parameters in the feeding of rainbow trout
Blood parameters, lysozyme, performance, rainbow trout, yeast autolysate
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA94ZF95UK |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017Cilt: 64 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd526059, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2017}, volume = {64}, number = {3}, pages = {177 - 182}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002796}, title = {Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout}, key = {cite}, author = {Güven, Ayşegül and Yalçın, Sakine} } |
APA | Güven, A. & Yalçın, S. (2017). Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 64 (3) , 177-182 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002796 |
MLA | Güven, A. , Yalçın, S. "Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 177-182 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43287/526059> |
Chicago | Güven, A. , Yalçın, S. "Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 (2017 ): 177-182 |
RIS | TY - JOUR T1 - Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) rasyonlarına maya otolizatı ilavesinin performans, bazı kan parametreleri ve lizozim aktivitesi üzerine etkisi AU - AyşegülGüven, SakineYalçın Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002796 DO - 10.1501/Vetfak_0000002796 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 177 EP - 182 VL - 64 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002796 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002796 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout %A Ayşegül Güven , Sakine Yalçın %T Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout %D 2017 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 64 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002796 %U 10.1501/Vetfak_0000002796 |
ISNAD | Güven, Ayşegül , Yalçın, Sakine . "Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 64 / 3 (Eylül 2017): 177-182 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002796 |
AMA | Güven A. , Yalçın S. Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2017; 64(3): 177-182. |
Vancouver | Güven A. , Yalçın S. Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2017; 64(3): 177-182. |
IEEE | A. Güven ve S. Yalçın , "Effects of dietary yeast autolysate on performance, some blood parameters and lysozyme activity in rainbow trout", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 64, sayı. 3, ss. 177-182, Eyl. 2017, doi:10.1501/Vetfak_0000002796 |