The present study, which is a first because it has a quality and design reflecting urbanite consumers across Turkey, was conducted by using face-to-face interview technique with consumers specified through random sampling method (n=1222) layered in homes and offices. An investigation was conducted to determine awareness of genetic modification and genetically modified (GM) foods of urbanite consumers in Turkey with a sampling error margin of 2.83% and the obtained data were examined by considering socioeconomic status (SES), age and gender refractions. It was determined that consumers (42.7%), who believed that all foods made available for their consumption could be GM food, do not want to consume these foods (83.6%) and their essential consideration is obesity (69.1%). Although consumers’ awareness generally does not vary between age and gender groups, variations were observed based on SES groups. In general, it was concluded that urbanite consumers were inside information pollution and chaos about the matter
bu çalışma yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak hane ve iş yerlerinde tabakalandırılmış rasgele örnekleme yöntemi ile belirlenmiş tüketiciler (n=1222) ile gerçekleştirilmiştir. %2.83’lük örneklem hata payı ile Türkiye’de kentli tüketicilerin genetik modifikasyon ve genetik modifiye (GM) gıdalar hakkında farkındalıklarının belirlenmesine yönelik bir araştırma yürütülmüş, elde edilen veriler sosyo-ekonomik statü (SES), yaş ve cinsiyet kırılımları göz önünde tutularak incelenmiştir. Tüketimlerine sunulan tüm gıda maddelerinin GM gıda olabileceğini düşünmekte olan tüketicilerin (%42.7), bu ürünleri tüketmek istemedikleri (%83.6), başlıca kaygılarının ise obezite olduğu (%69.1) belirlenmiştir. Tüketicilerin farkındalıkları genel olarak yaş ve cinsiyet gruplarında değişim göstermemekle birlikte, SES grupları bazında değişimler tespit edilmiştir. Genel olarak kentli tüketicilerin konu hakkında bir bilgi kirliliği ve karmaşası içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA74AP65YR |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2013Cilt: 60 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd533471, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2013}, volume = {60}, number = {3}, pages = {213 - 220}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000002581}, title = {Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods}, key = {cite}, author = {Kaya, İraz Haspolat and Konar, Nevzat and Poyrazoglu, Ender Sinan and Artık, Nevzat} } |
APA | Kaya, İ. H. , Konar, N. , Poyrazoglu, E. S. & Artık, N. (2013). Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 60 (3) , 213-220 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000002581 |
MLA | Kaya, İ. H. , Konar, N. , Poyrazoglu, E. S. , Artık, N. "Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 (2013 ): 213-220 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43577/533471> |
Chicago | Kaya, İ. H. , Konar, N. , Poyrazoglu, E. S. , Artık, N. "Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 (2013 ): 213-220 |
RIS | TY - JOUR T1 - Genetik modifikasyon ve Türk tüketiciler - kentli tüketicilerin genetik modifiye organizma ve gıdalara yönelik farkındalıkları AU - İraz HaspolatKaya, NevzatKonar, Ender SinanPoyrazoglu, NevzatArtık Y1 - 2013 PY - 2013 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002581 DO - 10.1501/Vetfak_0000002581 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 213 EP - 220 VL - 60 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000002581 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002581 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods %A İraz Haspolat Kaya , Nevzat Konar , Ender Sinan Poyrazoglu , Nevzat Artık %T Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods %D 2013 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 60 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000002581 %U 10.1501/Vetfak_0000002581 |
ISNAD | Kaya, İraz Haspolat , Konar, Nevzat , Poyrazoglu, Ender Sinan , Artık, Nevzat . "Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 60 / 3 (Eylül 2013): 213-220 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002581 |
AMA | Kaya İ. H. , Konar N. , Poyrazoglu E. S. , Artık N. Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2013; 60(3): 213-220. |
Vancouver | Kaya İ. H. , Konar N. , Poyrazoglu E. S. , Artık N. Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2013; 60(3): 213-220. |
IEEE | İ. H. Kaya , N. Konar , E. S. Poyrazoglu ve N. Artık , "Genetically modification and consumers in Turkey -Turkish urban consumers’ awareness towardGenetically Modified Organisms and Foods", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 60, sayı. 3, ss. 213-220, Eyl. 2013, doi:10.1501/Vetfak_0000002581 |