The objective of this experiment was to evaluate the ameliorative effect of L-ascorbic acid (AA) and α-lipoic acid (ALA) on tissue damage caused by heat stress (HS) in the liver and kidneys of broilers, and to correlate this effect with the secretion of the heat shock protein-70 (HSP-70) protein and apoptosis. The study broilers of breed Ross 308 were used. Animals included in the control were divided into four groups. Group TN; control thermoneutral broilers (24 0C) were not administered with antioxidants in the diet and not subjected to heat stress (TN). Group HS; broilers not administered with antioxidants in the diet but subjected to heat stress (34 0C) (HS). Group HS+AA; broilers subjected to heat stress (34 0C) and administered with ascorbic acide (AA). HS+ALA; broilers subjected to heat stress (34 0C) and administered with α- lipoic acid (AAA). Then, all of the groups were sacrificed and organs (liver and kidney) were collected for histopathological and immunohistochemstry evaluations. Histopathological examination demonstrated that, in the liver and kidneys in Group HS, the blood vessels were very hyperemic. Hepatocytes as well as in tubulo epithelial cells of kidney displayed degenerative alterations. Lesions similar to those observed in Group HS were also observed in Groups HS+AA and HS+ALA. However, the liver and kidney HSP-70 secration were greater in Groups HS+AA, HS+ALA and TN than in Groups HS. The greatest number of apoptotic cells was determined in Group HS, whilst the lowest numbers were determined in Groups TN and HS+ALA. Dietary supplementation with ALA was more effective than AA at preventing tissue damage
Ascorbic acid α-lipoic acid apoptosis broiler heat shock proteins heat stress
Bu çalışmada sıcaklık stresinin broilerlerin böbrek ve karaciğerlerinde meydana getireceği doku hasarı üzerine Laskorbik (AA) ve α- lipoik (ALA) asit’in koruyucu etkinin varlığı ve bu etkide HSP-70 salınımı ile apoptozis arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 278 Ross 308 ırkı broiler kullanıldı. Hayvanlar kontrol grubuda dahil 4 gruba ayrıldı. Grup TN; sıcaklık stresine maruz bırakılmayan (24 0C) ve diyetlerine antioksidan eklenmeyen termonötral kontrol broiler (TN). Grup HS; sıcaklık stresine maruz bırakılan (34 0C) ancak diyetlerine antioksidan eklenen broiler (HS). Grup HS+AA; sıcaklık stresine maruz bırakılan (34 0C) ancak diyetlerine askorbik asit (AA) eklenen broiler. Grup HS+AAA; sıcaklık stresine maruz bırakılan (34 0C) ancak diyetlerine α- lipoik asit (ALA) eklenen broiler. Sonra, grupların tamamı öldürüldü ve organlar (karaciğer ve böbrek) histopatolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeler için toplandı. Histopatolojik muayenelerde HS grubunun karaciğer ve böbreklerinde damarların oldukça hiperemik olduğu gözlendi. Hepatositlerde olduğu kadar böbrek epitel hücrelerinde de dejeneratif değişikler gözlendi. HS grubunda gözlenen lezyonların benzeri HS+AA, HS+ALA gruplarında da gözlendi. Ancak böbrek ve karaciğerde HSP-70 sekresyonu HS ve TN gruplarıyla kıyaslandığında HS+AA and HS+ALA gruplarında daha fazlaydı. Apoptotik hücre sayısı en fazla HS grubunda gözlenirken, en düşük hücre sayısı TN ve HS+ALA gruplarında gözlendi. Diyete eklenen ALA’nın doku hasarını önlemede AA’ya göre çok daha etkili olduğu gözlendi
Askorbik asit α-lipoik asit apoptozis broiler ısı şok proteini sıcaklık stresi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA99TN46EH |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012Cilt: 59 Sayı: 4 |