Bu araştırmanın amacı, farklı kaynaklardan gelen hindiba köklerinden elde edilen ve püskürtme tekniği ile kurutulmuş, inulinin in vitro ruminal fermantasyon üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaçla Rusitec tekniği (Rumen Simulation Technique) kullanılarak iki ayrı deneme yapıldı. Bu denemelerde 5 g/gün kuru ot ve 4 g/gün konsantre yemden oluşan bir rasyonun ruminal fermantasyonu, aynı rasyonun farklı kaynaklardan gelen inulinlerin varlığındaki fermantasyonu ile karşılaştırıldı. Birinci denemede Rusitec sistemin dokuz fermenterinden üçüne günde 1,5 g Hollanda, diğer üçüne de yine günde 1,5 g miktarında Danimarka kaynaklı inulin eklendi. Son üç fermentere ise hiçbir ilave yapılmayıp kontrol olarak kullanıldı. Bu araştırma düzeni ikinci denemede de aynen tekrarlandı, ancak burada Çin ve Almanya kökenli inulinler denendi. Kontrol ile karşılaştırıldığında, Çin ve Almanya kaynaklı inulinler ruminal pH’da belirgin bir azalmaya neden olurken, Hollanda ve Danimarka kökenli inulinler ruminal pH’da bir değişime yol açmadı. Danimarka ve Çin kaynaklı inulinler, toplam uçucu yağ asitleri, asetat, propiyonat, bütirat, iso-valerat ve valeratın günlük üretimlerinde artışa neden olurken, Hollanda kaynaklı inulin yalnızca bütirat, iso-valerat ve valerat miktarında artışa yol açtı. Çin kökenli inulin ise toplam uçucu yağ asitleri, asetat, bütirat, iso-valerat ve valerat üretimini artırdı. Kontrol fermenterleri ile karşılaştırıldığında, tüm inulin preparatlarının NH3-N konsantrasyonunu belirgin bir şekilde düşürdüğü tespit edildi. Organik madde sindirilebilirliği, Çin ve Almanya kökenli inulin uygulamalarından etkilenmedi, ancak Hollanda ve Danimarka kaynaklı inulinler organik madde sindirilebilirliğinde belirgin bir azalmaya neden oldu. Sonuç olarak kaynağı ile bağlantılı bir şekilde, inulinin in vitro ruminal fermantasyonu uyararak artırdığı ve özellikle ruminal amonyak konsantrasyonunun azaltılmasında etkili olduğu görüldü
The objective of this study was to investigate the effects of spray dried inulin powder from chicory roots of different origins on in vitro ruminal fermentation. For this purpose, two long-term experiments were made with the Rumen Simulation Technique (Rusitec), in which the fermentation of a mixed ration of hay (5 g/d) and concentrate (4 g/d) was compared with the fermentation of the same diet in the presence of chicory inulin. The Rusitec system consisted of nine vessels (fermenters): three of them received daily 1.5 g of inulin powder from the Netherlands, three vessels received daily 1.5 g of inulin powder from Denmark and three vessels received no additives (control) in experiment I. This experimental setup was repeated in experiment II. However, 1.5 g of inulin from China and 1.5 g inulin from Germany were tested. Compared to control vessels, ruminal pH was significantly lower in the vessels supplemented with Chinese and German inulin. Dutch and Danish inulin had no effect on ruminal pH. Danish and Chinese inulin resulted in an increase of total-SCFA (short-chain fatty acids), acetate, propionate, butyrate, isovalerate and valerate production whereas Dutch inulin led to an increase in butyrate, iso-valerate and valerate production only. Addition of German inulin caused a significant increase in the production of total-SCFA, acetate, butyrate, iso-valerate and valerate in the rumen fluid. Compared to control, all inulin preparations decreased NH3-N concentrations in the fermentation vessels. The digestibility of organic matter was not statistically influenced by Chinese and German inulin. However, Dutch and Danisch inulin decreased significantly the digestibility of organic matter compared to control vessels. These results indicated that, in relation to its origin, inulin stimulated ruminal fermentation and it was especially effective at decreasing ruminal ammonia concentration in vitro
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA74PD42JM |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009Cilt: 56 Sayı: 3 |