The characteristics of the mucous cells located in gills of the fish Cyprinus carpio were investigated. Mucous cells were determined from gill arc, gill body, primary and secondary lamellae. Mostly mucous cells had oval-globular shape throughout all regions. Histochemical analysis of the gill of Cyprinus carpio showed that mucous content included glycogene and/or oxidizable dioles (PAS +), neutral or acid-rich (PAS/AB pH 2.5 +), sialic acid residues (KOH/PAS +) and strong acid sulphated (AF +) glycoproteins (GPs). Except these mucosubstances, carboxyl groups and/or with sulphate esters (AB pH 2.5 +) strong sulphate (AB pH 0.5 +) (AF/AB pH 2.5 +), O-sulphate esters (AB pH 1+) glycoproteins were also determined
Cyprinus carpio solungaçlarında yer alan karakteristik mukus hücreleri incelendi. Mukus hücreleri solungaç arklarında, solungaç lamellerinde, primer ve sekonder lamellerde tespit edildi. Tüm bölgeler boyunca mukus hücrelerinin çoğu oval-yuvarlak bir şekle sahipti. Histokimyasal analizler solungaçlardaki mukus hücrelerinin glikojen ya da oksidizable diolleri (PAS +), nötral ya da asitce zengin (PAS/AB pH 2.5+), siyalik asid rezidulleri (KOH/PAS +) ve asitce zengin sulfatlı (AF +) glikoproteinleri içerdiği gösterildi. Bu mukosubstanslar dışında karboksil gruplu ya da sülfat esterli (AB pH 2.5 +) güçlü sülfatlı (AB pH 0.5 +) (AF/AB pH 2.5 +), O-sülfat esterli (AB pH 1+) glikoproteinler tespit edildi
Cyprinus carpio, glikoproteinler, mukus hücreleri, solungaç, yoğunluk
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2008Cilt: 55 Sayı: 1 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd599792, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2008}, volume = {55}, number = {1}, pages = {61 - 64}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000290}, title = {Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp}, key = {cite}, author = {Çınar, Kenan and Şenol, Nurgül and Özen, M. Rüştü} } |
APA | Çınar, K. , Şenol, N. & Özen, M. R. (2008). Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 55 (1) , 61-64 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000290 |
MLA | Çınar, K. , Şenol, N. , Özen, M. R. "Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 55 (2008 ): 61-64 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/47504/599792> |
Chicago | Çınar, K. , Şenol, N. , Özen, M. R. "Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 55 (2008 ): 61-64 |
RIS | TY - JOUR T1 - Sazan (Cyprinus carpio) solungaç glikoproteinlerinin histokimyasal özellikleri AU - KenanÇınar, NurgülŞenol, M. RüştüÖzen Y1 - 2008 PY - 2008 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000290 DO - 10.1501/Vetfak_0000000290 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 61 EP - 64 VL - 55 IS - 1 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000290 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000290 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp %A Kenan Çınar , Nurgül Şenol , M. Rüştü Özen %T Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp %D 2008 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 55 %N 1 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000290 %U 10.1501/Vetfak_0000000290 |
ISNAD | Çınar, Kenan , Şenol, Nurgül , Özen, M. Rüştü . "Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 55 / 1 (Haziran 2008): 61-64 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000290 |
AMA | Çınar K. , Şenol N. , Özen M. R. Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2008; 55(1): 61-64. |
Vancouver | Çınar K. , Şenol N. , Özen M. R. Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2008; 55(1): 61-64. |
IEEE | K. Çınar , N. Şenol ve M. R. Özen , "Histochemical characterization of glycoproteins in the gills of the carp", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 55, sayı. 1, ss. 61-64, Haz. 2008, doi:10.1501/Vetfak_0000000290 |