This experiment was carried out to determine the nutrient contents and metabolizable energy (ME) levels of some plant origin feedstuffs produced in Kırıkkale Region. Some grains and by-products including corn, barley, wheat, screening wheat, vetch, chickling vetch, wheat bran, selector leftover wheat were used in this experiment. In this study dry matter, crude protein, ether extract, crude ash and nitrogen free extract levels of feed samples were determined by Weende Analysis methods and crude fiber levels by Crampton and Maynard’s method. The equations developed by Carpenter and Clegg was used to calculate the ME values of feeds for poultry and the equation by Turkish Standard Institute was used to calculate the ME values of feeds for ruminants
Bu çalışma Kırıkkale yöresinde üretilen ve yem hammaddesi olarak karma yem üretiminde kullanılan bazı bitkisel kaynaklı yem maddelerinde ham besin madde miktarları ile metabolize olabilir enerji (ME) düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünleri (mısır, arpa, buğday, elekaltı buğday, fiğ, mürdümük, buğday kepeği, selektör artığı) kullanılmıştır. Yem örneklerinde kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ ve azotsuz öz madde analizleri Weende analiz sistemine göre ve ham selüloz Crampton ve Maynard metoduna göre yapılmıştır. Yem maddelerinde ME değerlerinin hesaplanması için kanatlılarda Carpenter ve Clegg formülü, ruminantlarda ise TSE tarafından önerilen formül kullanılmıştır
Besin maddesi, metabolize olabilir enerji, tane yem, tane yem yan ürünleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2007 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2007Cilt: 54 Sayı: 2 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd599920, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2007}, volume = {54}, number = {2}, pages = {133 - 140}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000264}, title = {Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Güngör, Tülin and Başalan, Mehmet and Aydoğan, İlkay} } |
APA | Güngör, T. , Başalan, M. & Aydoğan, İ. (2007). Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 54 (2) , 133-140 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000264 |
MLA | Güngör, T. , Başalan, M. , Aydoğan, İ. "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 54 (2007 ): 133-140 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/47511/599920> |
Chicago | Güngör, T. , Başalan, M. , Aydoğan, İ. "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 54 (2007 ): 133-140 |
RIS | TY - JOUR T1 - Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi AU - TülinGüngör, MehmetBaşalan, İlkayAydoğan Y1 - 2007 PY - 2007 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000264 DO - 10.1501/Vetfak_0000000264 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 133 EP - 140 VL - 54 IS - 2 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000264 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000264 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi %A Tülin Güngör , Mehmet Başalan , İlkay Aydoğan %T Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi %D 2007 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 54 %N 2 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000264 %U 10.1501/Vetfak_0000000264 |
ISNAD | Güngör, Tülin , Başalan, Mehmet , Aydoğan, İlkay . "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 54 / 2 (Haziran 2007): 133-140 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000264 |
AMA | Güngör T. , Başalan M. , Aydoğan İ. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2007; 54(2): 133-140. |
Vancouver | Güngör T. , Başalan M. , Aydoğan İ. Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2007; 54(2): 133-140. |
IEEE | T. Güngör , M. Başalan ve İ. Aydoğan , "Kırıkkale yöresinde üretilen bazı tane yemler ve yan ürünlerinde besin madde miktarları ve metabolize olabilir enerji düzeylerinin belirlenmesi", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 54, sayı. 2, ss. 133-140, Haz. 2007, doi:10.1501/Vetfak_0000000264 |