In this study, it was aimed to investigate of effects of different doses antioxidant (taurine) added to extender and various cooling rates on some spermatological parameters during freezing and thawing of ram ejaculates.Ejaculates collected by artificial vagina from 3 rams (Akkaraman, Sakız, Ramlıç) were used in the study. Ejaculates collected double ejeculation, determined principle spermatological properties and having/with normospermie quality were pooled. Samples were evaluated as split ejeculate in the experiment and control groups. Samples were extended with Tris extender containing 4 % glycerol and different taurine doses (20, 50 ve 80 mM). It was also formed control group that is not contain taurine. After dilution and dose processing, samples withdrawed to 0.25ml straws were frozen in programmable and automatic freezer at different cooling rates (I- 15 oC/min; II- 10 oC/min; III- 5 oC/min).Frozen semen were thawed in a water bath at 40 ºC for 10 seconds. According to post-thawing assessing, in the semen which was diluted with tris diluent containing 20, 50, 80 mM taurine and without taurine (control) groups, the sperm motility values were recorded as 38.7, 31.1, 26.5 and 34.4 % respectively. The percentages of abnormal spermatozoa were found 18.7, 18.4, 17.0, and 19.0 %, the percentage of dead spermatozoa were determined 52.2, 60.3, 61.5 and 54.7 % respectively. In I, II and III groups of cooling rates, post-thawing sperm motility values were determined 30.0, 33.1, 32.0 %, the percentages of abnormal spermatozoa were found 17.7, 17.7, 23.0 % and the percentages of dead spermatozoa were recorded as 62.0, 54.0, 56.8 % respectively. According to the obtained results, it was determined that different taurine doses and cooling rates did not showed significant differences as statistically in the cryopreservation of ram semen
Çalışmada koç ejakülatlarının dondurulması ve çözdürülmesi sürecinde sperma sulandırıcısına katılan farklı dozlarda antioksidan (taurin) ile değişik hızlarda soğutmanın başlıca spermatolojik değerler üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 3 koçtan (Akkaraman, Sakız, Ramlıç) sun’i vagina ile alınan ejekülatlar kullanılmıştır. Çift ejekülat olarak alınan ve başlıca spermatolojik özellikleri belirlenen normospermi kalitesindeki ejekülatlar birleştirilerek kullanılmıştır. Araştırma ve kontrol gruplarında spermalar split ejekülat biçiminde değerlendirilmiştir. Spermaların sulandırılması ve dozlanması farklı taurin dozları (20, 50 ve 80 mM) ve % 4 glyserol içeren Tris ana sulandırıcısı ile yapılmıştır. Ayrıca taurin içermeyen kontrol grubu da oluşturulmuştur. Sulandırma ve dozlama işlemleri sonrasında 0.25 ml lik payetlere çekilen spermalar otomatik ve programlanabilir aletle farklı soğutma hızlarında (I- 15 oC/dak; II- 10 oC/dak; III- 5 oC /dak) dondurulmuştur. Dondurulan spermalar su banyosunda 40oC de 10 saniye tutularak çözdürülmüşlerdir. Çözdürme sonrası yapılan değerlendirmelere göre, sulandırıcıda 20, 50 ve 80 mM taurin içeren ve taurin içermeyen (kontrol) gruplarda spermatozoa motilitesi sırasıyla % 38.7, 31.1, 26.5 ve 34.4 kaydedilmiştir. Anormal spermatozoa oranı % 18.7, 18.4, 17.0 ve 19.0 bulunurken, ölü spermatozoa oranı % 52.2, 60.3, 61.5 ve 54.7 saptanmıştır. Soğutma hızı gruplarında (I, II ve III), çözdürme sonrası spermatozoa motilitesi % 30.0, 33.1 ve 32.0; anormal spermatozoa oranı % 17.7, 17.7 ve 23.0 ve ölü spermatozoa oranı % 62.0, 54.0 ve 56.8 olarak saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, koç spermasının dondurulmasında farklı taurin dozlarının ve dondurma hızlarının istatistik değerlendirmede önemli farklılıklar göstermediği belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2006 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2006Cilt: 53 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd599969, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2006}, volume = {53}, number = {3}, pages = {179 - 184}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000085}, title = {Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri}, key = {cite}, author = {Tekin, Necmettin} } |
APA | Tekin, N. (2006). Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 53 (3) , 179-184 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000085 |
MLA | Tekin, N. "Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 179-184 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/47514/599969> |
Chicago | Tekin, N. "Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 179-184 |
RIS | TY - JOUR T1 - Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri AU - NecmettinTekin Y1 - 2006 PY - 2006 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000085 DO - 10.1501/Vetfak_0000000085 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 179 EP - 184 VL - 53 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000085 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000085 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri %A Necmettin Tekin %T Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri %D 2006 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 53 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000085 %U 10.1501/Vetfak_0000000085 |
ISNAD | Tekin, Necmettin . "Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 / 3 (Eylül 2006): 179-184 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000085 |
AMA | Tekin N. Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2006; 53(3): 179-184. |
Vancouver | Tekin N. Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2006; 53(3): 179-184. |
IEEE | N. Tekin , "Farklı taurin dozlarının ve dondurma hızının koç spermasının dondurulması üzerine etkileri", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 53, sayı. 3, ss. 179-184, Eyl. 2006, doi:10.1501/Vetfak_0000000085 |