Ankara keçilerindeki laktoferrinin süt ve kan serum düzeyleri laktasyon periyodu boyunca ELISA ile belirlenmiş ve süt serumu ile kan serum proteinleri poliakrilamid jel elektroforezde incelenmiştir. Toplam 18 baş Ankara keçisinden laktasyonun 1., 2., 3., 5., 7., 11., 15., 20., 30., 45. ve 60. günlerinde süt ve kan örnekleri alınmıştır. Mastitis indikatör kağıt ile kontrol edilen süt numunelerinde direk somatik hücre sayımı yapılmıştır. Kesilmiş süt proteinleriyle kan serum proteinlerinin % dağılımları poliakrilamid jel elektroforezde incelenmiştir. Elektroforez bantlarının değerlendirilmesinde yaklaşık 78.000 dalton molekül ağırlığındaki proteinin süt serumundaki dansitometrik % dağılımı laktasyonun başlangıcında daha düşükken, laktasyon periyodu boyunca giderek artmış ve 2 katı seviyesine ulaşmıştır. Elektroforez bantlarının değerlendirilmesinde yaklaşık 78.000 dalton molekül ağırlığındaki serum proteininin dansitometrik % dağılımı, ilk üç gün istatistik olarak laktasyonun diğer günlerine göre yüksek bulunmuştur. Laktasyonun 3. gününden itibaren ise giderek azalan bir % dağılım göstermiştir. Süt ve serumdaki laktoferrin düzeyleri ELISA ile belirlenmiştir. Laktasyon süresince süt ve serum laktoferrin miktarları ELISA yönteminde sırasıyla ortalama 39.43-63.97 µg/ml ve 2.17-3.08 µg/ml arasında değişim göstermiştir. Ankara keçilerinde süt ve serum laktoferrin düzeyleri laktasyon periyodu boyunca istatistik olarak önemli bir değişim göstermemiştir. Tiftik verimi yönüyle yetiştirilen Ankara keçilerinde süt ve serum laktoferrin düzeyleri literatür verilerindeki domuz, inek, köpek, koyun ve keçi gibi laktasyondaki diğer hayvanların süt ve serum laktoferrin düzeylerine göre çok düşük bulunmuştur
Ankara keçisi demir bağlayan glikoprotein laktoferrin süt proteinleri
Milk and serum lactoferrin levels which is important for human and animal healt because of its several properties during lactation period in Angora Goats were determined. Milk and blood samples have been taken from 18 Angora Goats in 1st , 2nd , 3rd , 5th, 7 th, 11 th, 15 th, 20 th, 30 th, 45 th and 60 th days of lactation. In milk samples, somatic cell counts have been performed following the control of milk samples using indicator papers for mastitis. Fat and casein were removed from milk samples by centrifugation and using glacial acetic acit precipitation respectively. Following that proteins were precipitated from milk serum by amonium sulphate precipitation. Obtained whey proteins of milk and blood serum proteins were applied to Polyaccrilamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) system. Milk and serum lactoferrin levels were detected using ELISA. Dansitometric analysis of whey protein bands on the gels showed that a protein with approximately 78.000 dalton molecular weight showed a decreased percentage at the beginning of lactation. This 78.000 dalton protein was gradually increased towards the end of lactation up to the two fold increase. Dansitometric analysis of serum protein bands on the gels showed that a protein with approximately 78.000 dalton molecular weight showed an increasement in the first three days of lactation. After the first three days, this 78.000 dalton protein was gradually decreased towards the end of lactation. Milk and serum lactoferrin levels during lactation period were found to be between 39,43-63,97 µg/ml and 2,17 – 3,08 µg/ml by ELISA respectively. Changes in milk and serum lactoferrin levels in Angora Goats were not found to be statistically important during lactation period. Milk and serum lactoferrin levels in Angora goats growed for mohair production were found to be lower in comparison to the other animals (cow, sheep, goat, swine etc.) in lactation
Angora Goat iron-binding glycoprotein lactoferrin milk proteins
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004Cilt: 51 Sayı: 3 |