Bu çalışmamızda muhtelif cins ve yaşta hayvanlar kullanılarak
maserasyon tekniği üzerinde bir araştırma yapılmıştır.
Bu çalışmamızın sonuçları aşağıdaki gibidir:
i . Önce kadavranın üzerindeki bütün fazla etler kesilip atılır.
2. Carpus ve tarsus kemiklerinin kaybolmaması için bu eklemler ya bir bezle sıkıca sarılır, yada bacak bez bir torba içinde kaynatılır.
3. Kaynatmadan evvel sternum ve os hyoides dikkatle çıkarılır
ve elde prepare edilir.
4. Kaynatma işi memeli hayvanlarda ortalama 20-24, kanatlılarda 2-5 saat devam eder. Bu müddet materyalin genç-yaşlı, formollü-formolsüz, oluşuna göre uzatılır veya kısaltılın~ıı:da kaynatma
genç hayvan kemiklerini hasara uğrattığından bugrt(materyali sık
sık kontrol etmelidir.
5. Uzun kemiklerin ilik ve yağlardan iyice temizlenmesi için
proximal ve distal uçları delinir.
6. Kaynatma işinden sonra kemikler 10-15 gün müddetle,
% i0-15 oranında soda ve sabunlu su içinde maserasyona bırakılır.
7. Bundan sonra kemikler kurutulur. Eğer materyal yine yağ
lekelerini ihtiva ediyorsa, önce % LO luk amonium hydroxide solüsyonunda 3-5 gün bırakılır; sonra da hydrogen peroxide'in % io
luk solüsyonunda 2-3 gün bekletilir.
8. Bundan sonra kemikler tercihan gölgede kurumaya terk
edilir.
9. Merkep ve köpek kemikleri bütün bu muamelelerden sonra
bile istenilen nitelikte 'elde ediiemedi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1965 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1965Cilt: 12 Sayı: 04 |