Tavuk yetiştiricil'ğinde üretimin ekonomik bir düzeye ulaştırılması giderlerin en büyük payını (% 65) teşkil eden yem maddelerinin ucuz kaynaklardan sağlanmasıyla mümkün olabilir. Klasik
bir kuralolarak tavuk rasyonlarına belli sınırlarda ('lo 8-ıo) hayvansal protein katılması ise tavuk rasyonları fiatlarının yükselmesine sebeb olmaktadır.
Bundan ötürü bir çok araştırıcılar çeşitli bitkisel proteinleri kombine etmek suretiyle hayvansal proteinleri tavuk rasyonlarından tamamen kaldırma çabasına girmişlerdir.
Bu konuda yapılan çalışmaların çoğunda hayvansal protein miktarının düşürülmesinin veya rasyonlardan tamamen kaldırılmasının
rasyonlarda Vitamin BI2 ve metionin dengelerini sağlamakla mümkün
olabileceği belirtilmiştir. Fakat hayvansal protein miktarı optimal
sınırların altına düşürülen veya tamamen kaldırılan rasyonlarda vitamin Bu (I, 5, ıo, 12, 13, 16, 35) ve metionin (4, 7, 14, 15,20, 21)
dengesi sağlandığı halde böyle rasyonlada beslenen civcİvlerin gelişemediklcri görülmüştür. Hatta her iki faktör bakımından balanse
edilen bitkisel protcinli rasyonlada beslenen civcivlerde dahi iyi bir
büyüme elde edilememiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1970 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1970Cilt: 17 Sayı: 02 |