Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 1979, Cilt: 26 Sayı: 03.04, 260 - 276, 01.01.1979
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 1979, Cilt: 26 Sayı: 03.04, 260 - 276, 01.01.1979
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021

Öz

lnek sütü ile yapılan ve konsantre tuz salamurasında (3°0 g NaCl
ad 1000 ml su), 1,2,3, ve 4 saat bekletildikten sonra, her bir grubun % 10, 12,
ve 14 lük tuz salamuralarında + 4 ° :i: i C de muhafazalarıyla elde edilen 4
seri beyaz peynir denemeye alındı.
Pıhtının kesimi anında, serumun asitlik derecesi % 0.16 L. A. iken, süzülme işleminin birinci saati sonunda peynir suyunun asitlik derecesi % 0.2 i L. A.'eve peynil' suyu miktarı % 47,ı'e, beşinci saatin sonundaise asitlik derecesi % 0.70 Lo A. ve mikterı % 77.8 e ulaşmıştır.
Peynil' kalıplarının konsantre tuz salamurasında bekletme sürelerinin ve
muhafazadaki tuz selamuraları konsantrasyonunun, go günlük peynirlerde, kuru madde miktarı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür i.Tablo: 2). Ancak %
ı
°
tuz salamurasında muho/aza edilen go günlük bf)'az peynirerde tuz miktarının % 5.°42 olmasına karşın, % 14'lük tuz salamurasında a}ını süre muhafaza edilen peynirerde bu miktemt % 7.2 ıg'a çıktığı görülmektedir.
Salamura bc..vazpeynirIerde, olgunlaşma indeksi, 60 gün sonunda ancak
9,57' e ulaşmıştır.
İnek sütü ile yapılan beyaz peynirlerde, muha/aze işleminde kullanılan tuz
salamumlarının konsantrasyonu % ıo'a düşürülse dahi, go günlük peynirIerde
kuru maddedeki tuz miktarının % ı2.7 ı dolayları1tda olduğu ve bu tip peynirIerin yeterli bir olgunluk düzeyine ulaşamadığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi- Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ergün Özalp

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1979
Yayımlandığı Sayı Yıl 1979Cilt: 26 Sayı: 03.04

Kaynak Göster

APA Özalp, E. (1979). SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(03.04), 260-276. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021
AMA Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. Ocak 1979;26(03.04):260-276. doi:10.1501/Vetfak_0000001021
Chicago Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26, sy. 03.04 (Ocak 1979): 260-76. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021.
EndNote Özalp E (01 Ocak 1979) SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26 03.04 260–276.
IEEE E. Özalp, “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”, Ankara Univ Vet Fak Derg, c. 26, sy. 03.04, ss. 260–276, 1979, doi: 10.1501/Vetfak_0000001021.
ISNAD Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 26/03.04 (Ocak 1979), 260-276. https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001021.
JAMA Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1979;26:260–276.
MLA Özalp, Ergün. “SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 26, sy. 03.04, 1979, ss. 260-76, doi:10.1501/Vetfak_0000001021.
Vancouver Özalp E. SALAMURADAKİ TUZ MİKTARININ İNEK SÜTÜ İLE YAPILAN BEYAZ PEYNİRLER ÜZERİNE ETKİSİ. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1979;26(03.04):260-76.