Kuvvetli )'eme katılan % 0.00, 0.75, ı.50 ve 2.25 oranlarında
ürenin dört gruba ayrılan 2.0-2.5 )'aşında canlı ağırlıkları ortalama 183.05 kg olan, 40 baş Doğu Anadolu Kırmızısı erkek sığırlarda )'eın tüketimi, )'fmden yarar/anma ve canlı ağırlık artışı üzerine etkileri araştırıldı.
Kaba yem olarak hayvanlara saman verildi. On gün süren alıştırma diineminden sonra hayvanlar 112 gün hesi)ıe alındı.
Kaba ve kuvvetli yem tüketiminin, besi süresi ilerledikçe artan canlı ağırlığa uygun olarak, giderek yükseldiği gö'rüldü. Günlük ortalama yem tüketimi,
grup I, II, III ve IV'deki hayvanlarda sırasl)'la 7.445 kg, 7.462 kg, 7.417
kg ve 7.369 kg olarak bulundu.
Gruplar arasında, yemden .yararlanma hakımından önemli bir fark görülmedi. Besi dönemi sonunda yemden yararlanma grup I, II, III ve IV' de sıras~vla
ortalama 10.169 kg, 9.832 kg, 10.225 kg ve 9.140 kg olarak bulundu.
Grup I, II, III ve IV'deki ha)'vanların besi dönemi sonunda günlük canlı
ağırlık artışı sırasıyla 732.14 gr, 758.92 gr, 723.2 i gr ve 806.25 gr olarak
gözlendi.
Sonuç olarak, Doğu Anadolu Kımıızısı erkek sığır/arında azot ka)'nağı
olarak bitkisel protein ve üre kullanılmasının canlı ağırlık artışını ve kuvvetli
yem karmalarındaki ham protein miktarının da % 24.72' sinin üre azotu ile
karşılanmasının )'em tüketimini olumsuz .yönde etkilemediği kanısına varıldı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1983 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1983Cilt: 30 Sayı: 02 |