Bu araştırma 5, LO ve 20 ppm düzeyinde jansiyon moru (gentian
violet) kapsayan rasyonların yumurta tavuklarında yem tüketimi, yumurta
verimi ve yumurta kalitesi üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapıldı.
Araştırmada 188 adet yumurta tipi melez Golden Comet tavuğu kullanıldı.
Her biri 47 adet tavuktan oluşan bir kontrol, üç deneme olmak üzere dört grup
düzenlendi. Araştırma 4 ay sürdürüldü. Rasyonlara katılan jamiyon morunun yem tüketimi, yumurta verimi ve
yumurta ağırlığı üzerine herhangi bir etkisi saptanmadı. rumurta kalitesi
bakımından ise yumurta özgül ağırlığı, .yumurta şek£! indeksi, yumurta kabuk
kırılma mukavemeti, yumurta kabuğu kalınlığı ve yumurta akı indekslerinde
de gruplar arasında istatistik bakımından önemli farklar bulunmadı. Deneme
gruplarında artan jansi)'an morunun )'o<~ıınlu/lunaparalelolarak )'umurta sarısı
renginin daha koyu sarrya dönüştüğü görüldü. Bu farkın da istatistik bakımından
önemli çıktığı saptandı (P < O.OI). iİ)'rıca kalitatif analizler sonucunda )'umurtalarda jamiyon moruna rastlanmadı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1985 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1985Cilt: 32 Sayı: 02 |