Mikroorganizmalar için bir çok inhibitör, hayvansal ürünlerde
doğalolarak mevcuttur. lnhibitö"rler hücre, hücre duvarı vqa hücre membranıarı
üzerine etki ederek, enzim sistemlerine ve hücrenin genetik mekanizmasına zarar
vererek vtya önemli besin unsurlarını bağlayarak mikroorganizmaları etkiler.
Yumurta akındaki en önemli inhibitör lizo;:,imdir. Konalbumin gram
negatif bakterilerin başlıca inhibitö"rüdür. Sütteki inhibitiMerin bir kısmı
antibiyotikler, bakteriyel viruslar (bakteriofajlar) ve çeşitli doğal inhibitö'rlerdir.
Hayvansal dokularda mikroorganizmalar için çeşitli inhibitö"rler vardır. Lizozim, polipeptidler, poliamino asit/er ve antimikrobiyel serbest )'ağ asitleri
hayvansal ürünlerde bulunabilir.
İnhibitörlerin çoğu, yumurta akı, süt ve çeşitli hayvansal dokularda bulunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1985 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1985Cilt: 32 Sayı: 02 |