Bu çabşma, baharatlarm (kırmmbiber ve karabiber) mikrobiyel florasını belirlemek, bu baharatlarda mikrobiyel kontaminasyonu azaltacak etkili ışmlama dozunu araştırmak ve ışınlanmış örneklerin
kimyasal ve duyusal niteliklerinde meydana gelen değişiklikleri saptamak
amacı ile ele alındı.
Türkiye'de yaygın şekilde tüketilen baharatlardan olan kırmızı ve
karabiberIere ait örnekler gamma ışınları ile i,3,5, Lo kCy dozlarda
ışınlandı. Camma radyasyonunun aerob genel canlı, aerob spor oluşturanlar, Enterobacteriaceae, Micrococcus - Staphylococcus, Enterococcus, Lactobacil/us, Clostridia, Pseudomonas, maya ve küller üzerindeki
etkisi damla-plak yöntemi ile, uçucu yağlar üzerindeki etkisi gaz kromatografi ile, duyusal nitelikler üzerindeki etkisi üçgen testle incelendi.
Sonuç olarak, 5 kCy dozla ışınlanan örneklerde mikroorganizma
sayısının önerilen 104/ g lık limitin altına indiği, Lo kCy dozla ışınlanan
örneklerde mikroorganizma sayısının Lo / g olduğu ve ışınlama etkisiyle
önemli derecede dekontaminasyon sağlai/dığı görüldü. Işınlanan
örneklerin uçucu }'ağ bileşimlerinde ve duyusal niteliklerinde ışmlanmamış örneklere göre önemli değişiklikler olmadığı saptandı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1986 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1986Cilt: 33 Sayı: 03 |