Araştırma Makalesi
PDF BibTex RIS Kaynak Göster

Yıl 1987, Cilt: 34 Sayı: 01, 0 - 0, 01.01.1987
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001070

Öz

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Yıl 1987, Cilt: 34 Sayı: 01, 0 - 0, 01.01.1987
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001070

Öz

Bu çalışmada, tavuk yetiştiriciliğinde yaygın bir biçimde
kullanılan sü/fakinoksalin ve sü/fadimetoksinin prospektuslerinde önerilen sağıtıCl dozlarda içme sularına katılarak verilmek suretiyle yumurtaya geçme düzeyleri ve süreleri araştırıldı. Deneme hayvanı olarak
9 aylık Golden-Comet yumurta tavukları üzerinde gerçekleştirilen denemelerde sü/fakinoksalin ile sağıtım seçeneği 3 gün ilaçlı, 3 gün ilaçsız
ve 3 gün ilaçlı su verilmesi şeklinde düzenlenirken, sü/fadimetoksin
kesintisiz 6 gün süreyle su içerisinde verilmek suretiyle gerçekleştirildi.
Sü/fonamid kalıntılarının yumurtaya geçen yoğunluklarını ve geçiş
süresini saptamak amacıyla ilaçlama süresince ve bunu izleyen iki hafta
boyunca deneme tavuklarmdan elde edilen yumurtalar günlük olarak
sü/fonamid kalmtısı yönünden analiz edildi. Bireysel analiz sonuçlanna
göre iki ayrı sü/fonamid bileşiğinin de ayrı ayrı yumurta akı ve sarısma
geçiş kinetiği ile birikim özelliği bakTmından birbirlerine benzemesine
karşm, fizyolojik klerensleri arasmda önemli ayrım olduğu anlaşıldT.
İlaç artlklannııı etkili yoğunluklarda yumurtaya geçmesi yô'nünden
yapTlan değerlendirmelerde ilaçlamanm durdurulmasını izleyen 5 gün
içerisinde yumurta akına geçen sü/fakinoksalin yoğunluğunun 0.1
ppm'in altına düştüğü belirlendi. Buna karşın yumurta sarısll1da buluan
kalmtl yoğunluğunun 6 gün süreyle O. r ppm'in üstünde kalırken, 12.
güne kadar TIl/nh bir şekilde azalarak O. 1 ppm'in altına indiği anlaşrldı.
Benzeri şekilde sağıtınun durdurulmasından sonra yumurta akına geçen
sü/fadimetoksin yoğunluğu 8. günün sonunda O. 1 ppm'in altma inerken,
yumurta sansında bu süre 12 gün olarak ölçüldü.
İlaçlama döneminde alınan ve 13 gün süreyle oda ısısında tutulan
yumurta örneklerindeki sü/fonamid kalmtrlarının % 53-80 oranları
arasında parçalanmaksızm kaldığı saptandT.
Çalışmayla sağlanan bulgular göz önünde tutularak, bu gruptan
ilaçlarla sağıtllan tavuklardan ilaçlama süresince ve ilaç kesilmesini
izleyen 14 gün boyunca elde edilen yumurtaların insan besini olarak kullanılamayacağı sonucuna vanldı.

Kaynakça

  • Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf ŞANLI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1987
Yayınlandığı Sayı Yıl 1987Cilt: 34 Sayı: 01

Kaynak Göster

Bibtex @araştırma makalesi { auvfd842855, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {1987}, volume = {34}, number = {01}, pages = {0 - 0}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000001070}, title = {TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR}, key = {cite}, author = {Şanlı, Yusuf} }
APA Şanlı, Y. (1987). TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 34 (01) , 0-0 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000001070
MLA Şanlı, Y. "TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 34 (1987 ): 0-0 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/59936/842855>
Chicago Şanlı, Y. "TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 34 (1987 ): 0-0
RIS TY - JOUR T1 - TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AU - YusufŞanlı Y1 - 1987 PY - 1987 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000001070 DO - 10.1501/Vetfak_0000001070 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 0 EP - 0 VL - 34 IS - 01 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000001070 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001070 Y2 - 2023 ER -
EndNote %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR %A Yusuf Şanlı %T TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR %D 1987 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 34 %N 01 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000001070 %U 10.1501/Vetfak_0000001070
ISNAD Şanlı, Yusuf . "TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 34 / 01 (Ocak 1987): 0-0 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000001070
AMA Şanlı Y. TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1987; 34(01): 0-0.
Vancouver Şanlı Y. TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 1987; 34(01): 0-0.
IEEE Y. Şanlı , "TAVUKÇULUKTA KULLANILAN BAZI SÜLFONAMİD TÜREVLERİNİN YUMURTAYA GEÇME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 34, sayı. 01, ss. 0-0, Oca. 1987, doi:10.1501/Vetfak_0000001070