: Bu araştırma etlerin ürünlerine işlenmeden ve işlendikten
sonra türlerine göre izolelektrik fokuslama yöntemiyle ayırımlarmda
kürleme ve ısı işlemlerinin olası etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla sığır, domuz ve koyun türlerine ait et/erin her birisinden sırasıyla; saf çiğ .. saf pişirilmiş .. kürlenmiş .. ve kürlenmiş-pişirilmiş olmak üzere numuneler haZlrlanmıştır. Sonra guanidine hydrochloride ile elde edilen numune ekstrakları adenylate kinase enzimini
tesbit etmek için agarose gelde izoelektrik fokuslama yöntemine uygulanmışlardır.
İzoelektrik fokuslama sonucunda her numune kolaylTkla görülebilecek koyuluk ve büyüklükte adanylate kinase lekesi vermiştir. Gerek
aynı türe, gerekse farklı tür/ere ait numunelerden elde edilen adenylate
kinase enzimi leke kaltplan arasmda çok az bir fark saptanmıştır.
Yall1lz koyun numunelerinden elde edilen adenylate kinase enzimlerinin
diğer örneklerden elde edilenlerden biraz yüksek izoelektrik noktaya
sahip oldukları gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, bu deneysel
koşullarda kürleme ve ısı işlemleri, ürünlere işlenen bu etlerin tür/erine
göre aymedilmelerine ö'nemli derecede etkilememiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987Cilt: 34 Sayı: 01 |